Důchodově spoření lidem prakticky nevydělává

29. 4. 2016 – 0:00 | Penze | Martin Slapnička | Diskuze:

Důchodově spoření lidem prakticky nevydělává
Spořit efektivně hraničí s uměním. | zdroj: freeimages.com

Výnosy penzijních fondů jsou stále velmi rozkolísané. Ovlivňuje je vývoj na finančních trzích a s ním související obavy z čínské ekonomiky i zpomalení nejvýznamnějších světových ekonomik. Lidé spořící v důchodovém spoření dosáhli od roku 2013 minimálních výnosů. Ukazuje to analýza výnosnosti penzijních fondů od poradenské společnosti Swiss Life Select.

Průměrné zhodnocení účastnických penzijních fondů dosáhlo za první tři měsíce letošního roku poklesu o 0,9 %. Transformované fondy pak za loňský rok vydělaly v průměru 1 % a překonaly inflaci.

S koncem důchodového spoření se lidé musí rozhodnout, kam investují své naspořené prostředky. Zaměřit by se měli na investice ve třetím pilíři.

První čtyři měsíce letošního roku z pohledu výnosnosti penzijních fondů jsou stále velmi rozkolísané podobně, jako konec roku 2015, a potýkají se spíše s poklesem výnosů. Obavy z čínské ekonomiky a zpomalení nejvýznamnějších ekonomik má pokračující vliv na výsledky fondů. Podíl na výsledcích mají také přetrvávající nízké úrokové sazby. Průměrné zhodnocení účastnických fondů dosáhlo v prvním kvartále -0,9 %. Například dynamický účastnický fond PS ČSOB, který dosáhl za loňský rok nejvyššího zhodnocení (7,66 %), má od začátku roku výnos nižší o více než čtyři procenta (-4,40 %). Naopak růstový účastnický fond PS NN se pomalu dostává ze záporných čísel a připsal si za poslední tři měsíce 2,44 %. Za ním se letos nejlépe prozatím daří dynamickému účastnickému fondu od České pojišťovny, který zhodnotil finance účastníků o 1,6 %. V loňském roce se průměrné zhodnocení všech účastnických fondů nabízených penzijními společnostmi v České republice udrželo nad hranicí inflace na 0,77 %.

„Jak se bude dále vyvíjet zhodnocení účastnických fondů, není snadné říci. Vypjatá situace na finančních trzích plynně navázala na předchozí rok. Určitý pohyb na trzích během letošního roku mohou způsobit například výsledky prezidentských voleb ve Spojených Státech,“ říká Anežka Kneeová, analytička poradenské společnosti Swiss Life Select.

Jedničkou ve zhodnocení finančních prostředků je mezi účastnickými fondy od svého založení Globální akciový účastnický fond od penzijní společnosti Conseq s vysokým výnosem 34,6 %. Mezi prvními pěti se drží také dluhopisový fond od této společnosti. Okolo desetiprocentního zhodnocení se pohybují také dynamické fondy společností ČSOB, Komerční banky a Allianz.

Výnosy transformovaných fondů loni klesly na 1 %

Známé jsou již i některé výsledky transformovaných fondů v loňském roce. Jejich průměrné zhodnocení za rok 2015 převýšilo 1 %. Za první čtvrtletí tohoto roku cenově ztrácely také české dluhopisy, do kterých jsou finanční prostředky z transformovaných fondů zainvestovány především. Klesající výnosy z českých státních dluhopisů zaznamenaly penzijní společnosti už v loňském roce. V porovnání s rokem 2014 poklesl výnos všech transformovaných fondů cca o 0,3 procentní body.

„Nejvyšší výnosy dosahující podle našeho odhadu kolem 1,4 % můžeme považovat za nadprůměrné s ohledem na současné přetrvávající období nízkých úrokových sazeb. V roce 2016 čekáme díky poklesu cen dluhopisů spíše další pokles zhodnocení transformovaných fondů,“ vysvětluje Anežka Kneeová, analytička poradenské společnosti Swiss Life Select.

Penzijní společnost ČSOB je jednou z prvních společností, které již zveřejnili výsledné zhodnocení svého transformovaného fondu. Se svými výsledky se připojila také Komerční banka. U všech ostatních společností jsou prozatím známé pouze odhady. Ty by se ale od skutečnosti už neměli moc lišit. V následujícím grafu jsou odhady znázorněny červenou barvou.

grafy zdroj: penzijní společnosti

Důchodové spoření klientům příliš nevydělalo

Spoření v druhém pilíře, takzvaném důchodovém spoření, díky rozhodnutí vlády letos končí. Klienti tak musí do září penzijním společnostem sdělit, jakou formu výplaty si zvolili. Čeká je tedy rozhodování, kam investovat naspořené prostředky. Klienty ale bude také zajímat, jak velkou částku si v důchodových fondech naspořili a jaké zhodnocení jim portfolio manažeři penzijních společností zajistili.

„Od samého vzniku druhého pilíře byl jeho osud vratký a nikdo nevěděl, zda se vůbec uchytí. Některé penzijní společnosti se obávali brzkého zrušení, a proto volili spíše konzervativnější formy investování a nepouštěli se do větších rizik. Proto nepřekvapí, že za tři roky jejich fungování se samotné výnosy pohybují jen kolem nuly až dvou procent ročně,“ říká Anežka Kneeová.

Nejvíce získali klienti, kteří zvolili Dynamický fond penzijní společnosti Allianz. Pokud vstoupili do fondu hned v roce 2013, zhodnotili se jejich prostředky ve výši 3,8 %. Naopak u lidí, kteří vstoupili do fondů později a investovali krátce, se může objevit výnos záporný. Tuto skutečnost přiznává například penzijní společnost Komerční banky, jejíž fondy patří paradoxně k těm nejvýnosnějším. Zády k riziku se postavila zejména Česká spořitelna a podobně postupovala i ČSOB. Finance neinvestovali do akcií, ale do produktů peněžního trhu s minimálním rizikem i výnosem. Klienti sice mají nižší výnos, žádný z nich jej ale nemá záporný.

Hodnoty některých výnosů se během letošního roku ještě mohou hýbat, ale celkový dopad je odhadovaný v setinách procenta. Penzijní společnosti už všechny peníze stáhly a nechávají je na účtech v bankách. Nechtějí totiž riskovat, že by se do záporu dostali ještě další klienti. Mnohem důležitější bude rozhodnutí samotného klienta, kam vyplacené peníze nasměruje. „Jednou z logických možností, která se nabízí, je převod do třetího pilíře. Pokud si nechá člověk vyplatit finanční prostředky tzv. „na ruku“, měl by je směřovat do produktu s dlouhodobým horizontem, aby zachoval původní charakter těchto peněz, a to spoření na penzi,“ radí Kneeová.

grafy zdroj: penzijní společnosti


Zdroje:
Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články