Důchodový systém se mění… co nás čeká?

24. 4. 2015 – 13:19 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Důchodový systém se mění… co nás čeká?
V letošním roce došlo k několika změnám v nastavení penzí. Nejprve došlo ke zvýšení starobního důchodu o třetinu růstu reálných mezd a o výši inflace, jak vyplývá ze zákona. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Penzijní systém by měl být především stabilní. Přesto se v České republice neustále mění a vyvíjí. Co se změnilo v letošním roce a jaké další změny jsou diskutovány a připravovány?

V České republice dochází ke stárnutí populace. Ubývá plátců pojistného důchodového pojištění a kvůli tomu by se nedostávalo starobních důchodů pro současné penzisty, kterým je z důchodového pojištění důchod vyplácen. Proto je nezbytné zasáhnout.

K jakým změnám došlo v letošním roce?

Růst výše důchodů

V letošním roce došlo k několika změnám v nastavení penzí. Nejprve došlo ke zvýšení starobního důchodu o třetinu růstu reálných mezd a o výši inflace, jak vyplývá ze zákona. Navíc ale vláda prosadila mimořádné zvýšení důchodu v průměru okolo 200 Kč. Tímto způsobem by penzistům měla být nahrazena nízká valorizace důchodů z roku 2013 a 2014, která ale vyplývala z nízké míry inflace. Průměrný důchod se tak zvýší na 11 276 Kč.

Předčasný důchod 2015

Osoby žádající o odchod do předčasného důchodu mají různá odůvodnění, avšak nárokovat si ho mohou pouze ti, kteří mají splněn požadovaný věk a dobu pojištění 31 let.

Tabulka 1:  Potřebný věk pro odchod do předčasného důchodu

Důchodový věk

Předčasný odchod do důchodu

méně než 63 let

3 roky před důchodovým věkem

věk 63 – 65 let

odchod nejdříve v 60 letech věku

věk 65 let a více

o 5 let dříve

Zvýšení základní a procentní výměry důchodu

V tomto roce byla zvýšena základní výměra a to oproti loňskému roku z 2 340 Kč na 2 400 Kč. A taktéž dochází ke zvýšení procentní výměry důchodu pro již přiznané penze. Ta se zvýšila o 1,6 %.

Tabulka 2: Aktuální potřebný věk

Potřebný věk pro starobní důchod

Muži:

60 let

Ženy, které vychovali alespoň 5 dětí

53 let

Ženy, které vychovali 3–4 děti

54 let

Ženy, které vychovali 2 děti

55 let

Ženy, které vychovali 1 dítě

56 let

Pojištěnci narození před rokem 1936

57 let

Tabulka 3: Potřebná doba pojištění

Potřebná doba pojištění

Dosažení důchodového věku

Potřebná doba pojištění

2015

31 let

2016

32 let

2017

33 let

2018

34 let

po roce 2018

35 let

 

Jaké jsou vyhlídky aneb Co můžeme očekávat a o čem se diskutuje

Zrušení druhého pilíře

Od začátku roku 2016 by měl být zrušen druhý penzijní pilíř, čímž zanikne možnost lidí převést tři procenta, která povinně odvádějí na sociální pojištění, na soukromé penzijní fondy.

Peníze naspořené v 2. pilíři si lidé mohou buď nechat vyplatit, převést do 3. pilíře (doplňkové penzijní spoření), nebo vrátit do průběžného penzijního systému. Pokud je vloží do penzijního systému, má to pro ně tu výhodu, že jim nebude státem krácen budoucí důchod.

Zavedení společného sociálního pojištění manželů

Návrh zavedení společného sociálního pojištění manželů předala důchodová komise vládě a nyní není ještě stále jasné, zda se tato úprava v následujících letech uskuteční, či nikoli. Hlavním motivem, proč tuto reformu zavést, je dosáhnout vyrovnanosti mezi rozdílnými penzemi manželů.

Odlišnost starobních důchodů mezi manželi vznikají mimo jiné z toho důvodu, že se jeden z partnerů po nějakou dobu místo práci věnuje rodině (např. rodičovská dovolená). Pokud by došlo mezi manželi k rozvodovému řízení a následně k rozvodu, mělo by to nepříznivé důsledky pro partnera, který se místo práci věnoval rodině.

Spoření na důchod již od narození

Rodiče a prarodiče by podle jednoho z návrhů měli dítěti již od narození spořit na penzi pomocí penzijních fondů. Výrazně proti jsou ale stavební spořitelny. Říkají, že by spíše děti měly pomáhat svým rodičům, než aby tomu bylo naopak.

Zavedení státní podpory i pro nižší vklady

Státní příspěvek na doplňkové penzijní spoření je vyplácen až od vkladu 300 Kč měsíčně. Snížení hranice má „přilákat“ i mladí lidé k penzijnímu spoření. Z toho důvodu se jedná o tom, zda bude vrácena podpora i na nižší úložky (konkrétně na úložky již od 100 Kč).

Vyšší důchod za děti

Již dlouho se jedná o tom, zda má být v důchodu zohledněn počet vychovaných dětí. Otázka ale stále není dořešena a nejspíše ani nikdy nebude. Významem této reformy mělo být, že by rodiče s dětmi měli vyšší starobní důchod než bezdětné páry. Výše důchodu by také závisela na počtu dětí. 

-Jana Zadražilová | Více na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články