EU bude diktovat rozpočet zemím a ministři financí ztratí pravomoce

3. 10. 2012 – 11:19 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

EU bude diktovat rozpočet zemím a ministři financí ztratí pravomoce
Představa, že o odchodu věku do důchodu nebo investicích do dálniční sítě místo francouzského ministra financí rozhoduje Němci kontrolovaný Brusel, vypadá spíš úsměvně. | zdroj: NašePeníze.cz

Evropská komise podle Financial Times dala na papír plán, jak z eurozóny udělat skutečnou hospodářskou unii. Takovou, ve které národní ministři financí ztratí velkou část svých pravomocí a vznikne nový centrální rozpočet. Je to něco, po čem sice trhy dlouhodobě volají, na druhou stranu takovému projektu zatím skoro nikdo nevěří. Koncept rychle ušité hospodářské unie naráží na řadu rozdílných postojů, především mezi Berlínem a Paříží.

Německo si od návrhů slibuje především výrazné omezení suverenity národních ministrů financí a lepší kontrolu hospodaření problematických zemí. Rozpočty Madridu, Říma a Paříže by podle jejich představ měla ideálně kontrolovat Němci ovládaná část Evropské komise. Výměnou za to je Berlín ochoten kývnout na zavedení většího rozpočtu pro země eurozóny (současný rozpočet EU se pohybuje okolo 1 % HND). Pro Němce je to ale pouze forma menšího zla - pro Angelu Merkelovou je společný rozpočet politicky průchodnější varianta než společné evropské dluhopisy, které jsou tabu pro celou německou politickou scénu. Berlín by byl ale samozřejmě nejradši, kdyby si periferie ze současné krize pomohly samy bez společných fondů.

To představy Paříže jsou zcela opačné. Ministr financí Pierre Moscovici věří, že by společný rozpočet mohl nabýt obludnějších rozměrů a být používán například k společnému vyplácení dávek v nezaměstnanosti. Těžko také uvěřit, že by Francie přestala být alergická na tvrdá doporučení přicházející z Bruselu. Představa, že o odchodu věku do důchodu nebo investicích do dálniční sítě místo francouzského ministra financí rozhoduje Němci kontrolovaný Brusel, vypadá spíš úsměvně. Dva klíčové stavební kameny eurozóny Německo a Francie tak dál očekávají od hospodářské unie něco výrazně jiného. Cesta vpřed bude hodně kostrbatá.

Jan Bureš, ekonom

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články