EU zkontroluje jak utrácíme dotace, nevěří našim kontrolám

31. 5. 2012 – 8:33 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

EU zkontroluje jak utrácíme dotace, nevěří našim kontrolám
Proplácení dotací v programech Doprava a Životní prostředí Brusel zastavil už loni na jaře pro podezření z korupce. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

K prověrce, kterou minulý týden oznámil předseda Evropské komise José Barroso, si jeho lidé vybrali projekty v Česku, v nichž se utrácely evropské dotace na silnicích, železnicích a stavbách čistíren odpadních vod. Píše to ve čtvrtek server Aktuálně.cz.

Ten to zjistil ze zdrojů blízkých Evropské komisi a mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková to poté potvrdila.

Zpráva Evropského účetního dvora, jehož kontroloři nevěří tomu, jak české úřady auditují projekty placené z evropských dotací, tak dostala první konkrétní podobu.

"Evropská komise by měla projít vzorek projektů, které byly u těchto programů předmětem kontroly národních orgánů, a ověřit tak výsledky provedených kontrol," uvedla pro Aktuálně Jabůrková.

Podezření z korupce zastavilo proplácení

Proplácení dotací v programech Doprava a Životní prostředí Brusel zastavil už loni na jaře pro podezření z korupce. Podle hlášení ministerstva financí už byly nedostatky odstraněny, Barroso tedy nyní posílá své úředníky důkladně prověřit, jestli to je pravda a výsledky kontroly budou klíčovým argumentem v jednání, kdy a za jakých podmínek začne Brusel slíbené dotace proplácet, tvrdí Aktuálně.cz.

-Martin Carek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články