Exekucí na důchody přibývá, důvody jsou stál stejné

3. 5. 2016 – 17:10 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Exekucí na důchody přibývá, důvody jsou stál stejné
Jaké věci nepodléhají exekuci? Občanský soudní řád pro věci nepodléhající výkonu rozhodnutí obecně stanovuje, že z věcí, které jsou ve vlastnictví povinného nebo ve společném jmění povinného a jeho manžela, se nemůže týkat výkon rozhodnutí těch, které pov | zdroj: NašePeníze.cz

Dluhy, které dnešní důchodce tíží jsou zpravidla způsobené díky půjčkám, které si berou aby pomohli svým bližním. Potíže jsou i s kritizovanými předváděcími akcemi, které jsou zaměřeny převážně na nízkou finanční gramotnost důchodců.

Důvody exekučních srážek z důchodů jsou různé. Dluhy často vznikají na prodejních zájezdech, při nákupu dovolené, v důsledku neplacení výživného, nesplácením půjček nebo ručením za ně,“ řekla mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

Problémem je i situace, kdy senioři musí řešit pokrytí nákladů po smrti partnera. Jelikož při průměrném důchodu 11 300 korun a zaplacení všech složenek důchodcům volné peníze nezůstávají.

Exekuční srážky ČSSZ provádí ze všech druhů důchodů, tedy ze starobních, invalidních i pozůstalostních. „V březnu jsme evidovali 84 405 důchodců zatížených exekucí, z nich bylo 52 041 starobních důchodců, 30 964 invalidních důchodců a 1400 důchodců pouze s pozůstalostním důchodem. Exekuce ze starobních důchodů přitom měly nejčastěji ženy,“ doplnila Buraňová.

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články