Facebook vás může připravit o práci, na co dát pozor?

27. 11. 2013 – 16:06 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Facebook vás může připravit o práci, na co dát pozor?
Každý dobrý personální manažer využívá u své práce sociální sítě. Ptáte se jak? Jednoduše. Uchazeče o zaměstnání si přes sociální síť pořádně proklepne a hned má jasno, s kým má tu čest. Foto:Facebook, TEXT:MED | zdroj: NašePeníze.cz

V dnešní době je pro mnoho lidí velmi náročné sehnat práci. A velké množství lidí si proces shánění pracovního místa velmi komplikuje. A přitom o tom ani neví. Jak? Svojí aktivitou na sociálních sítích...

Každý dobrý personální manažer využívá u své práce sociální sítě. Ptáte se jak? Jednoduše. Uchazeče o zaměstnání si přes sociální síť pořádně "proklepne" a hned má jasno, s kým má tu čest. Podle průzkumu personální agentury Grafton využívá tímto způsobem sociální sítě až 90 procent manažerů. A rovná pětina uchazečů kvůli svým příspěvkům na sociálních práci opravdu nezíská.

Tři čtvrtiny oslovených personálních manažerů připouští, že si uchazeče o zaměstnání "prověřují“ prostřednictvím sociálních sítí. Většinou se jedná o možné kandidáty na manažerské posty, ale celá čtvrtina personalistů prověřuje všechny své kandidáty. V některých případech se tak může stát, že uchazeč na základě obsahu šířeného prostřednictvím účtu na sociální síti nebude ani pozván k pohovoru. Podle zmiňovaného průzkumu se tak stalo ve více než pětině případů. "Uchazečům doporučujeme, aby se na sociálních sítích chovali zodpovědně a uvědomili si, jaké dopady může mít umístění fotografie v euforii z nějaké události,“ radí Luboš Rejchrt, ředitel společnosti Grafton Recruitment.

Častý je ale také nesoulad zaslaného životopisu s obsahem na sociálních sítích, zejména pak na profesní síti LinkedIn, která je zejména na vyšších pracovních postech velmi oblíbená. Právě LinkedIn je dnes personalisty vnímána jako základní součást životopisu. "Na profilu uchazeče často nalezneme doporučení a reference, která mohou o uchazeči prozradit budoucímu zaměstnavateli něco navíc. Zároveň je zde prostor pro vložení získaných certifikátů, potvrzení o školeních apod. Odpadá pak nutnost všechny tyto certifikáty přikládat k samotnému životopisu,“ dodává Luboš Rejchrt.

Je nutné, aby uchazeči dbali na soulad mezi životopisem a profilem na sociálních sítích, aby budoucímu zaměstnavateli nezadávali příčinu k nedůvěře. Kromě toho je samozřejmě mimořádně důležité dát si pozor na gramatické chyby. "Vždy si texty překontrolujte, je to vaše vizitka, která může potenciálnímu zaměstnavateli mnohé napovědět,“ říká Luboš Rejchrt.

TIP:

Nejlépe placené obory

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články