Firma která udá jiné firmy ve společném kartelu dostane "odpustku"

15. 2. 2012 – 20:59 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firma která udá jiné firmy ve společném kartelu dostane "odpustku"
Firmy, které budou chtít kartel nahlásit, mají mít 15denní lhůtu na rozmyšlenou, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Polovičního nebo úplného prominutí pokuty se má dočkat účastník kartelu, který s praktikami sám přestane a další účastníky nahlásí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Návrh novely zákona o ochraně hospodářské soutěže a trestního zákoníku ve středu podle zdroje Mediafaxu schválila vláda.

ÚOHS ve svých rozhodnutích takzvaný program shovívavosti používá už pět let na základě unijních doporučení. Antimonopolní úřad přistupuje buď k úplnému upuštění od potrestání, nebo aspoň k prominutí poloviny pokuty tomu, kdo mu poskytl důležité informace. Může jít například o fakt, že kartel trval déle, než si ÚOHS myslel, nebo že se týkal i dalších trhů.

Smyslem nové legislativní úpravy je zakotvit tento program přímo do zákona. Žadatelé, kteří budou chtít úlevu ze svého trestu, tak mají získat právní jistotu. Celý mechanismus se svým uzákoněním navíc sladí s dalšími legislativními nástroji, například s přístupem do spisu nebo s trestní odpovědností.

O úplné prominutí pokuty se může pokoušet jen ta firma, která bude s ÚOHS po celou dobu řízení aktivně spolupracovat a navíc v minulosti na ostatní účastníky kartelu nevyvíjela nátlak. Informace od této společnosti musí vést buď k tomu, že antimonopolní úřad zahájí šetření na místě, nebo bude moci existenci kartelu prokázat.

Poloviční úleva na pokutě se týká těch, kdo antimonopolnímu úřadu poskytnou k už prošetřovanému kartelu další informace. Mělo by jít zejména o jeho rozsah nebo trvání.

Shovívavost antimonopolního úřadu se má ze zákona vztahovat jenom na prvního oznamovatele. Cílem ÚOHS je rozšířit nedůvěru mezi těmi, kdo by se chtěli o narušení hospodářské soutěže pokoušet.

Firmy, které budou chtít kartel nahlásit, mají mít 15denní lhůtu na rozmyšlenou. Během ní budou moci své oznámení stáhnout a ÚOHS k němu nebude vůbec přihlížet. "Omezením do 15 dnů ode dne sdělení výhrad by se mělo předejít situacím, kdy úřad připraví a vydá velmi obsáhlé rozhodnutí ve věci v prvním stupni, a teprve následně žadatel vezme žádost, na níž je rozhodnutí založeno, zpět," zdůvodnili lhůtu předkladatelé.

Novela obsahuje i další pasáž, která by měla zakázat účast na veřejných zakázkách těm firmám, které byly při kartelu už přistiženy. Opatření by mělo přispět k větší transparentnosti a efektivnosti zadávání zakázek.

Další podstatnou navrhovanou změnou je podle předkladatelů možnost nezabývat se marginálními případy porušení zákona. Právě ty přitom ÚOHS dlouhodobě vytěžují, na tržní prostředí v Česku mají ale jenom minimální dopad.

Novelu zákona na jednání vlády předložil premiér Petr Nečas (ODS) a šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Po souhlasu vlády musí úpravu schválit ještě parlament a podepsat prezident. Zákon má začít účinkovat prvním dnem měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů.

-Jan Kálal |MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články