Firma zajišťující výplaty sociálních dávek nenese žádnou odpovědnost

4. 4. 2012 – 9:17 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firma zajišťující výplaty sociálních dávek nenese žádnou odpovědnost
Podle dokumentu dodavatel zaplatí za každé závažné porušení kvality jen pětistovku. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Firma Fujitsu, vítěz zakázky na výplaty sociálních dávek, se nemusí obávat žádných sankcí, i kdyby způsobila třeba milionové škody. Poslední dodatek ve smlouvě ji totiž zbavuje jakékoliv odpovědnosti, informují ve svém středečním vydání Lidové noviny (LN).

Neodpovídá za to, že aplikace poběží a dokonce neručí ani za správnost dat. Stejně tak nechce mít nic ani s opravami chyb a jakýmikoliv změnami aplikace. "Dodavatel neodpovídá ani za správnost provozní příručky, podle které dodavatel poskytuje podporu a pomoc při správě aplikačního prostředí," stojí v šestém dodatku ke smlouvě, kterou podepsal se společností Fujitsu první náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška a kterou má redakce LN k dispozici. Změna smlouvy přitom byla odsouhlasena jen pět dní před tím, než ministerstvo nový systém za necelé dvě miliardy spustilo.

Další překvapení se skrývá pod druhým smluvním dodatkem, podle kterého se ministerstvo nebude domáhat žádných sankcí, pokud selžou konzultace s technikem společnosti. Podle dokumentu dodavatel zaplatí za každé závažné porušení kvality jen pětistovku. Jediným závažným porušením se přitom rozumí to, že technik nebude ve smluvený čas na smluveném místě.

Informační systém proto znovu upoutal pozornost Nadačního fondu proti korupci. Poté co fond na konci února podal na ministra práce Jaromíra Drábka a jeho náměstka Šišku trestní oznámení, poslal dopisy také centrálám firem Fujitsu a Microsoft, které se na projektu podílejí. Centrály podle fondu nemusejí o "pochybných lokálních aktivitách" svých dcer vědět.

-Petr Barták | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články