Firmy se domlouvají na cenách, nikdo to nevyšetřuje

26. 7. 2012 – 14:47 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firmy se domlouvají na cenách, nikdo to nevyšetřuje
Za poslední tři roky úřad odhalil a zahájil vyšetřování jen pěti kartelů, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Strážce českého trhu nestíhá vyšetřovat podle vlastních slov "nejhorší zločiny proti hospodářské soutěži". Antimonopolní úřad totiž nemá lidi na kartelové dohody, které přímo zvyšují ceny a ničí konkurenci, ani na hlídání monopolů, píší Hospodářské noviny.

Za poslední tři roky úřad odhalil a zahájil vyšetřování jen pěti kartelů. V oblasti monopolů je situace ještě horší - loni začal zkoumat jeden, předloni žádný a o rok dříve opět jen jeden. Německý antimonopolní úřad oproti tomu za stejné období otevřel více než dvacet případů, informují Hospodářské noviny.

Úřad má v sekci hospodářské soutěže jedno z nejnižších personálních obsazení v přepočtu na počet obyvatel v celé Evropské unii. Přitom třeba při vyšetřování kartelu uchazečů o veřejné zakázky v oblasti odpadů je podle Hospodářských novin nutné prověřit 500 zakázek, u zdravotnické techniky pak téměř 1700. Kartely ve všech odvětvích se přitom zabývá osm zaměstnanců, monopoly a vertikálními dohodami jedenáct. Což je zlomek lidí ve srovnání s právními odděleními velkých firem. A téměř padesát fúzí podniků ročně posuzuje v prvním stupni jen pět zaměstnanců.

Antimonopolní úřad přitom vybere na pokutách stovky milionů korun.

Z úřadu v posledních letech odešla řada vynikajících odborníků. Od poslanců dostal díky čerstvé novele zákona navíc možnost, vybrat si, které případy nebude vůbec vyšetřovat. Zatímco šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj hovoří o tom, že novela umožní soustředit se na celospolečensky závažnější případy, mnozí advokáti se obávají, že to naopak nečinnost úřadu ještě prohloubí, uvádí Hospodářské noviny.

Zdenek Michora | MED | NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články