Foto: Škodovka testuje elektromobil Octavia Green E Line v běžném provozu

11. 1. 2012 – 20:45 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Foto: Škodovka testuje elektromobil Octavia Green E Line v běžném provozu
Elektromobil Škoda Octavia Green E Line, Foto: Škoda Auto | zdroj: NašePeníze.cz

Automobilka Škoda Auto zahájila zkušební provoz deseti vozů Octavia Green E Line v okolí Mladé Boleslavi, testuje elektrický pohon vozů v každodenním provozu.

Octavia Green E Line je prvním čistě elektricky poháněným vozem české automobilky. Cílem zkušebního provozu je získání praktických uživatelských zkušeností s elektrickým pohonem v běžném silničním provozu.

"Octavia Green E Line dokazuje naši technologickou kompetenci na poli elektromobility a je milníkem v rámci naší rozsáhlé strategie trvale udržitelného rozvoje," zdůraznil předseda představenstva společnosti Winfried Vahland.

"Elektrický pohon bude pro bezemisní mobilitu bezpochyby nabývat na významu. Ve spolupráci s koncernem jsme na velice dobré cestě," uvedl člen představenstva za oblast Technického vývoje Eckhard Scholz.

Škoda Auto by podle svého šéfa Winfrieda Vahlanda chtěla začít prodávat plně elektrický vůz v roce 2014.

Zkušební flotila vozů Octavia Green E Line má poskytnout důležité poznatky pro další vývoj elektrického pohonu až do stavu připraveného pro sériovou výrobu. Výchozím modelem pro elektromobil se stala Škoda Octavia Combi, která se díky své modulární podvozkové skupině hodí pro montáž sady baterií, elektronického řízení a elektromotoru. Elektromotor podává maximální výkon 85 kW. Nejvyšší točivý moment o hodnotě 270 Nm je k dispozici už při rozjezdu, což je dáno charakteristikou tohoto pohonu. Octavia Green E Line akceleruje z 0 na 100 km/h za 12 vteřin. Maximální rychlost činí 135 km/h.

Elektrickou energii čerpá Octavia Green E Line z lithium-iontového akumulátoru. Dojezd 140 kilometrů splňuje požadavky většiny lidí, kteří v Evropě dojíždí do zaměstnání. Akumulátor se skládá ze 180 jednotlivých článků o průměru 55 mm a o délce 233 mm. Baterie disponuje energií 26,5 kilowatthodin, její hmotnost činí kolem 315 kilogramů. Blok je umístěn pod střední a zadní částí podlahy a částečně i v zavazadlovém prostoru. Pro posádku je k dispozici pět míst k sezení.

-Libor Popela | MED

Fotografie elektromobilu Škoda Octavia Green E Line

Elektromobil Škoda Octavia Green E Line

Elektromobil Škoda Octavia Green E Line

Elektromobil Škoda Octavia Green E Line

Elektromobil Škoda Octavia Green E Line

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články