Hackeři útočí na mobily! Kvůli chybě můžou vykrást vaše konto, kredit i hesla

8. 7. 2013 – 8:33 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hackeři útočí na mobily! Kvůli chybě můžou vykrást vaše konto, kredit i hesla
Bezpečnostní chyba totiž umožňuje krást důležitá data, odposlouchávat hovory, zapínat kameru, odesílat škodlivé a nevyžádané e-maily i smsky a dokonce prohlížet uložená hesla, Foto: Samsung, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Máte chytrý telefon nebo tablet? Potom zbystřete! Operační systém Android totiž obsahuje vážnou bezpečnostní chybu, která hackerům umožňuje na dálku zcela ovládnout vaše zařízení!

Programovací chyba je v systému od internetového gigantu Google přítomna patrně už od roku 2009, přišlo se na ni ale terpve teď. Hackerům přitom poskytuje plnou kontrolu nad vaším telefonem či tabletem. Největší nebezpečí spočívá v tom, že se počítačoví piráti mohou zmocnit i bankovních účtů, neboť právě mobily nejčastěji využíváme ke schválení platby.

Bezpečnostní chyba totiž umožňuje krást důležitá data, odposlouchávat hovory, zapínat kameru, odesílat škodlivé a nevyžádané e-maily i smsky a dokonce prohlížet uložená hesla. Podle expertů je v ohrožení až 900 milionů mobilních zařízení. A možné důsledky jsou prý nedozírné.

"Tento univerzální klíč může v podstatě potlačit normální provoz telefonu a ovládat jakoukoliv jeho funkci,"cituje webový portál deníku Daily Mail Jeffa Forristala, ředitele firmy Bluebox, která chybu odhalila a společnost Google o ní informovala už v únoru.

Kritickým je podle bezpečnostních znalců způsob, jakým operační systém šifrovaně ověřuje aplikace nainstalované na telefonu. Android tímto postupem kontroluje, zda je daná aplikace legální a nebylo do ní neoprávněně zasahováno.

Tým expertů z firmy však našel cestu, jak tyto kontroly obejít a operační systém obelstít, aby si škodlivých zásahů do nainstalovaných programů vůbec nevšiml. Kybernetičtí útočníci tak mohou prakticky jakoukoliv originální aplikaci proměnit v trojského koně a pak mít k telefonu nebo tabletu neomezený přístup.

Společnost Bluebox hodlá zveřejnit další podrobnosti k chybě na srpnové konferenci o mobilní bezpečnosti. Chyba podle ní může mít vážné dopady pro firmy, které umožňují lidem připojovat se přes mobily a tablety k jejich zabezpečeným sítím.

Šéf firmy Jeff Forristal zároveň potvrdil, že třeba firma Samsung už chybu opravila u modelu Samsung Galaxy S4, který je její mobilní vlajkovou lodí. Ironií ale je, že vada se pořád nachází v mobilech a tabletech Nexus od Googlu, který systém Android vyvinul.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články