Hasiči a zdravotní sestry mají jít dřív do důchodu. V práci budou ale chybět

25. 10. 2016 – 0:00 | Penze | red | Diskuze:

Hasiči a zdravotní sestry mají jít dřív do důchodu. V práci budou ale chybět
Ilustrační foto | zdroj: hzscr.cz

Nedostatek pracovníků v některých oborech se v Česku může ještě prohloubit. Ministryně práce a sociálních věcí chce totiž snížit důchodový věk u profesí, které vyžadují velké psychické nebo fyzické vypětí. Hospodářská komora ale trvá na tom, že by všichni lidé měli odcházet do penze ve stejném věku.

Dřívější odchod do důchodu by se mohl týkat fyzicky i psychicky náročných profesí, jako jsou hasiči, svářeči, ale i zdravotní sestry. "Ona už dnes existuje zdravotnická vyhláška, která měří kategorie jednotlivých profesí podle zátěže," vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Hasiči novinkou příliš nadšení nejsou. Vztahuje se na ně totiž služební zákon, podle kterého mají nárok na výsluhu už po 15 letech. "Odcházejí nejpozději kolem 50 let a pak jdou na nějakou tu prevenci nebo státní požární dozor. Ty výsluhové náležitosti jsou kompenzací a je to svým způsobem i ohodnocení rizikové práce," uvedl Zdeněk Jindřich, předseda Odborového svazu hasičů.

Zdravotních sester je v nemocnicích nedostatek. S dřívějším odchodem do důchodu by jich mohlo být ještě méně. Samy ale proti nejsou. "jako zdravotník z terénu si nemyslím, že je vůbec fyzicky možné v 65 letech stát u lůžka. Na budoucí nedostatek sester upozorňuje odborový svaz již několik let. Došlo na lámání chleba," domnívá se zdravotní sestra Andrea Osmančíková.

S rozdělením profesí do kategorií ale nesouhlasí hospodářská komora."Pokud má být nějakým způsobem diferencováno, tak ale takovým způsobem, aby všichni odcházeli do důchodu stejně," řekla Markéta Schormová, právní expertka hospodářské komory. Toho chce hospodářská komora dosáhnout rekvalifikacemi.

Pokud někdo není schopen vykonávat těžkou profesi, přeučil by se na jinou a do důchodu by potom šel, jako všichni ostatní. "Nedovedu si představit onu rekvalifikaci uložit jako povinnost, protože nemusí být třeba k dispozici ta pracovní místa," reagovala ministryně Marksová.

Podle návrhu má být dřívější odchod do důchodu možnost, nikoliv povinnost. Počítá také s tím, že na předčasné důchody přispějí zaměstnavatelé. "Mělo by to být všechno na principu dobrovolnosti. Není možné říci, že zaměstnavatelé se stanou univerzální sociální pojišťovnou," dodala právnička Schormová. Odkdy by novinka mohla platit teď záleží na jednáních ve vládní koalici.

Zdroje:
MED, MPSV

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články