Hledáme zaměstnance, značka: Věk nad padesát let!

22. 3. 2012 – 19:39 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hledáme zaměstnance, značka: Věk nad padesát let!
Mladí lidé nejenže mají nízký zájem o technické obory, ale v celkové populaci jich navíc neustále ubývá, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Toto není inzerát, ale i s takovýmto zněním se brzo můžete potkat. I když lidé nad padesát let obtížně hledají zaměstnání a firmy často podceňují jejich schopnosti. Velkou šanci na uplatnění však mají podle ředitele poradenské společnosti Neumann & Partners Ondřeje Hlaváčka o práci v technických oborech, hlavně ve strojírenství, elektrotechnice a zpracovatelském průmyslu.

Nezaměstnaní padesátníci, ale i starší lidé, mohou využít aktuálního stavu na trhu práce, který jim nahrává. Zaměstnavatelé mají totiž velký problém najít kvalifikované pracovníky z technických oborů. Jak ukazují výsledky nedávného průzkumu Hospodářské komory, tento problém přiznávají více než dvě třetiny českých firem, především středních a velkých. Velice žádaní jsou například obráběči kovů, horizontáři nebo mistři-supervizoři.

TIP: Nabídky práce z celé ČR

Starší uchazeči o práci ve strojírenském segmentu a příbuzných odvětvích se navíc nemusí bát konkurence mladších ročníků, které nemají o technické obory velký zájem. Padesátníci mohou podpořit svoji pozici především silnou technickou erudicí a léty zkušeností, které nenahradí žádná škola.

"Jejich velikou výhodu představuje rovněž loajalita k zaměstnavateli. Firmy tedy mohou na této generaci stavět své rozvojové plány v horizontu pěti až deseti let," poznamenal Ondřej Hlaváček, ředitel poradenské společnosti Neumann & Partners a specialista na lidské zdroje. Mezi přednosti starších ročníků řadí rovněž osobnostní zralost, nadhled nebo stabilitu, tedy vlastnosti, který mladým lidem obvykle chybí, ale přitom jsou mezi zaměstnavateli velice žádané.

V problematice zaměstnatelnosti padesátníků hrají podle Hlaváčka důležitou roli i demografické faktory. Mladí lidé nejenže mají nízký zájem o technické obory, ale v celkové populaci jich navíc neustále ubývá. V důsledku demografického vývoje se totiž nejpočetnější skupinou brzy stanou právě lidé ve věku od 50 do 64 let, jejichž zaměstnanost se nyní pohybuje jen kolem 47 procent. Vyplývá to z údajů, které představili odborníci z Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR a Masarykovy univerzity v Brně.

"Zaměstnavatelé budou muset dřív nebo později na tento demografický vývoj reagovat větší vstřícností vůči padesátníkům a starším ročníkům. A to nejen podporou jejich zaměstnatelnosti, ale také pomocí speciálních školících programů, kde naučí pracovníky obsluhovat moderní stroje a další technologie," míní Hlaváček.

Na druhou stranu nebude podle jeho slov vůbec od věci, když budou aktivní i samotní uchazeči o práci. Mohou využít například rekvalifikačních programů, pokud jim chybí praxe v některém technickém oboru, ale mají zájem v něm pracovat. „Například kurz Obráběč kovů se zaměřením na obsluhu CNC strojů trvá zhruba 22 týdnů. Po úspěšném zvládnutí zkoušek získá absolvent osvědčení s celostní platností," uzavřel specialista na lidské zdroje.

-Filip Sušanka | MED

Nejlépe placené obory dle nabídek na práce.našepeníze.cz

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články