Hrozí deflace? Aneb když inflace klesá, není to vždy dobré!

13. 2. 2014 – 10:05 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hrozí deflace? Aneb když inflace klesá, není to vždy dobré!
Deflace je stav, kdy dochází k meziročnímu poklesu cenové hladiny v ekonomice. Obvykle se měří indexem spotřebitelských cen. Deflace je opakem inflace. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Deflace je, když dochází k meziročnímu poklesu cenové hladiny v ekonomice. Obvykle se měří indexem spotřebitelských cen. Deflace je opakem inflace. Ačkoliv spotřebitelům se může na první pohled zdát, že pokles cen je pro ně příznivý, z dlouhodobějšího pohledu to pravda není. Pokles cen totiž postihuje podnikatele a prodejce, kteří dostávají za své výrobky a služby méně a jsou tak v nevýhodné pozici.

Když ceny klesají, lidé jásají

Spotřebitelské ceny vzrostly v lednu 2014 proti prosinci 2013 pouze o 0,1 %, což je nejnižší meziměsíční přírůstek cen v lednu od roku 1993. Tento vývoj ovlivnilo zvýšení cen zejména v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle alkoholické nápoje a tabák, které bylo kompenzováno poklesem cen především v oddílech bydlení a zdraví. Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil v lednu na 0,2 % (z 1,4 % v prosinci). Jedná se o nejnižší meziroční růst cen od října 2009.

Na snížení celkové úrovně spotřebitelských cen v lednu působil pokles cen v oddíle bydlení vlivem poklesu cen elektřiny o 9,9 %. Snížení cen v oddíle zdraví bylo způsobeno zrušením regulačního poplatku za pobyt v nemocničních zařízeních.

Pokračoval pokles cen v oddíle pošty a telekomunikace, kde ceny telefonických a telefaxových služeb byly nižší o 10,1 % a ceny mobilních telefonů o 15,2 %.

Pokles není vždy dobrý

Pokud stav deflace trvá dlouho, může se rozvinout v deflační spirálu. Průběh je pak následující – klesají ceny, což vede ke snížení tržeb firem a podnikatelů, kteří tak musí snižovat náklady. To dělají tak, že začnou propouštět či sníží mzdy svým pracovníkům. Oba tyto faktory pak sníží poptávku domácnosti po zboží a službách, což tlačí trh k opakovanému snižování cen ve stále rychlejším tempu.

Měnová intervence ČNB, která proběhla koncem roku, však podle ČNB přispěla k odvrácení hrozby větší deflace. Podle ČNB inflace letos v průměru dosáhne hodnoty 1,2 %, což bude znamenat druhý nejnižší růst cen za posledních deset let.

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,110 25,230
USD 23,360 23,540
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články