Hypotéka bez poplatku? Zapomeňte!

30. 10. 2014 – 16:37 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hypotéka bez poplatku? Zapomeňte!
Rok s rokem se sešel a akční nabídky hypotéky zdarma postupně vymizely. Poplatek za sjednání hypotéky ještě i banky, které ho dosud nezrušily, v rámci svých hypotečních dnů a akčních nabídek odpouštějí a obecně se o něm dá jednat. Poplatek za vedení úvěro | zdroj: NašePeníze.cz

Spory s bankami o oprávněnost některých poplatků spojených s úvěry přineslo své ovoce… prohra klientů ale vše zvrátila zpět. Hypoteční úvěr bez poplatků nenabízí ani polovina bank. Které ano?

Banky a klienti byli ve sporu. V návaznosti na usnesení německého soudu se čeští klienti odvolávali na neoprávněnost poplatku za vedení úvěrových účtů a chtěli poplatky vrátit. První z nich se svými žádostmi uspěli, pak následovala vlna žalob podporovaná spojenými silami několika spotřebitelských iniciativ. Banky reagovaly buď zrušením poplatků (některé alespoň pro nové klienty), nebo „akčními nabídkami“ úvěrů a hypoték bez poplatků.

Vlnu žalob rozlomily v polovině roku 2013 české soudy. „Poplatky za správu úvěrů, jejichž vrácení se někteří klienti dožadují, byly řádně sjednány ve smlouvě o úvěru, přičemž klienti byli o těchto poplatcích informováni před podpisem smlouvy o úvěru a k uzavření smlouvy o úvěru přistoupili zcela svobodně po zvážení alternativ v podobě nabídek bank na vysoce konkurenčním bankovním trhu v České republice,“ komentoval tehdy zamítací rozsudek Martin Křivda z Právního odboru Komerční banky.

Rok s rokem se sešel a akční nabídky „hypotéky zdarma“ postupně vymizely. Poplatek za sjednání hypotéky ještě i banky, které ho dosud nezrušily, v rámci svých „hypotečních dnů“ a „akčních nabídek“ odpouštějí a obecně se o něm dá jednat. Poplatek za vedení úvěrového účtu si drží především největší banky jako své „rodinné stříbro“.

Tabulka 1: Poplatek za sjednání hypotéky

Banka

Poplatek za sjednání úvěru

Česká spořitelna

zdarma

ČSOB

3 900 Kč

Equa Bank

zdarma

Expobank

0,25 %, min. 2 900 Kč

Fio banka

zdarma

GE Money Bank

zdarma

Hypoteční banka

3 900 Kč

Komerční banka

2 900 Kč

mBank

zdarma

Raiffeisenbank

zdarma

Sberbank

0,4 %, min. 4 000 Kč, max. 10 000 Kč

UniCredit Bank

zdarma

Wüstenrot hypoteční banka

2 400 Kč

Zdroj: Sazebníky bank

Naprostá většina bank výši poplatku za sjednání hypotéky buď zrušila, nebo ho omezila na paušální výši. Pouze dvě si účtují poplatek za sjednání hypotéky formou podílu z výše hypotečního úvěru. Při refinancování ovšem ani banky, které poplatek standardně účtují, na něm netrvají.

Stran poplatku za sjednání úvěru včetně hypotečního vedl německý soud také soudní řízení. V rámci něj zpochybnil oprávněnost jeho účtování. Do Česka ale po prohraných sporech o poplatky za vedení úvěrových účtů tento nedorazil.

Tabulka 2: Poplatek za vedení úvěrového účtu hypotéky

Banka

Poplatek za vedení úvěrového účtu

Česká spořitelna

zdarma*

ČSOB

150 Kč

Equa Bank

zdarma

Expobank

zdarma

Fio banka

zdarma

GE Money Bank

zdarma

Hypoteční banka

150 Kč

Komerční banka

150 Kč

mBank

zdarma

Raiffeisenbank

zdarma

Sberbank

zdarma

UniCredit Bank

zdarma

Wüstenrot hypoteční banka

150 Kč

* Pouze pro úvěry sjednané od 1. 3. 2013

Pouze pro úvěry sjednané od 1. 6. 2013

* ** Pouze pro úvěry sjednané od 28. 2. 2013

Zdroj: Sazebníky bank

Poplatek za vedení úvěrového účtu k hypotéce si účtují dvě ze tří největších hypotečních bank – Hypoteční banka (a s ní majetkově propojená ČSOB) a Komerční banka. Tři banky v loňském roce poplatek zrušily pro nové klienty (Česká spořitelna, Expobank (dříve LBBW Bank) a Sberbank).

Spor s klienty o oprávněnost poplatku za vedení úvěrového účtu vedl banky trvající na poplatku ke specifikaci služeb, které za něj klienti dostanou. Hypoteční banka a ČSOB kupříkladu uvádí: Paušální poplatek je stanoven za služby klientům, které souvisí s vedením a správou úvěru a nejsou samostatně zpoplatněny dle tohoto Sazebníku (např. veškerá samostatně nezpoplatněná písemná komunikace ze strany banky na podnět klienta, telefonická komunikace ze strany banky na podnět klienta související s vedením a správou úvěru a stálá služba infolinky klientských služeb v její provozní době, která je k dispozici klientům).“

-Petr Zámečník | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články