Hypotéka pro studenty. Banky lákají novou klientelu

12. 9. 2016 – 0:06 | Hypotéky | Martin Slapnička | Diskuze:

Hypotéka pro studenty. Banky lákají novou klientelu
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Téměř každý student musí řešit během studia bydlení. Nejsnazší variantou je kolej, na kterou ale nedosáhne každý. Proto se většina studentů uchyluje ke společnému pronájmu bytu. I když sní o vlastním bydlení, bez dostatečných příjmů na něj nedosáhnou. První banka ale přichází s nabídkou hypotéky pro studenty. Je studentská hypotéka opravdu pro studenty?

Většina bank poskytuje pouze studentské půjčky. Půjčky často pokrývají náklady spojené se studiem či samotné školné, které nepokryje práce či brigáda. Pohybují se většinou v řádech desítek tisíc korun, ale mohou se vyšplhat až na stovky tisíc korun, což na pořízení vlastního rozhodně nestačí. Úrokové sazby studentských úvěrů mohou překročit i deset procent.

Vyplnit mezeru na trhu s úvěry se nově snaží ČSOB ve spolupráci s Hypoteční bankou, které od začátku září nabízejí vysokoškolákům i středoškolákům možnost financovat Studentské bydlení. Studentům starším osmnácti let se tak může splnit sen o vlastním bydlení již během studia. Ale za jakou cenu?

Bez rodičů ani ránu

Nebezpečím studentských půjček je nejistý příjem studenta. Hrozí totiž, že student nebude schopný úvěr splácet. ČSOB vyřešila možnou hrozbu tím, že si v případě, že student nemá dostatečné příjmy a nemohl by úvěr řádně splácet, bere jako spoludlužníka k hypotéce jeho rodiče (a pouze jen rodiče).

Je velmi pravděpodobné, že student nevykáže příjem v dostatečné výši. S rodiči se tak v hypotéce sváže až do doby, kdy bude dostatečně vydělávat. Na lépe placenou práci dosáhne student zpravidla až po skončení studia a někdy ještě později. Jde tedy o vztah na dlouhou dobu. Ale co když se časem s rodiči nepohodnete? Nezbývá nic jiného, než si počkat.

Průzkum ČSOB ukázal, že s rodiči bydlí tři čtvrtiny studentů posledních ročníků středních škol a čtvrtina vysokoškolských studentů. Na kolej se uchyluje třetina vysokoškoláků a v nájmu bydlí 39 procent studentů vysokých škol a 17 procent studentů posledního ročníku středních škol. „Většina rodičů je podle průzkumů ochotná svým dětem s bydlením pomoci. Jsme přesvědčeni, že jde o nabídku, která usnadní studentům i rodičům rozhodování, zda jít během studia na kolej, do nájmu nebo zda se postavit na vlastní nohy a pořídit si vlastní bydlení. Koupě vlastní nemovitosti je chytrou investicí, která bude vstupní branou do dalšího života studenta,“  říká Richard Kotrlík, manažer útvaru Bydlení a úvěry ČSOB.

Rodiče jsou zároveň ochotní s financováním bydlení svých dětí pomoci. O podpoře financování bydlení uvažuje podle průzkumu 85 procent rodičů. „Nabídkou Studentského bydlení vycházíme vstříc mladým, kteří se chystají ke studiu nebo už studují, a také jejich rodičům, kteří chtějí svým dětem pomoci s bydlením, a kteří nechtějí své peníze zbytečně utrácet za nájem či kolej a myslí na další budoucnost svých dětí,“ dodává Richard Kotrlík.

Studentské zvýhodnění 0,2 %

Úroková sazba studentské hypotéky je zvýhodněna o 0,2 procentního bodu. To znamená, že například místo úrokové sazby s fixací na pět let 1,89 procenta zaplatíte u ČSOB 1,69 procenta. Volba úrokové sazby je jen na vás, výběr máte z pohyblivé i pevné sazby na 1, 3, 5, 7 i více let. Navíc není ani omezena výše úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti (LTV).

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články