Hypotéky dál klesají, financovat můžete už za 1,79 procenta

19. 11. 2014 – 11:31 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hypotéky dál klesají, financovat můžete už za 1,79 procenta
Úrokové sazby kolem dvou procent u pětiletých fixací už nejsou žádnou vzácností. Ale při troše štěstí si můžete vzít i hypotéku s úrokovou sazbou 1,79 procenta, musíte ale splnit určité podmínky. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Úrokové sazby u hypoték jsou zase nejníže v historii a pravděpodobně ještě stále nedosáhly svého dna. V říjnu průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů klesla na 2,51 procenta. Jenže začátkem listopadu některé banky šly se sazbami znovu o něco níž.

Úrokové sazby kolem dvou procent u pětiletých fixací už nejsou žádnou vzácností. Ale při troše štěstí si můžete vzít i hypotéku s úrokovou sazbou 1,79 procenta, musíte ale splnit určité podmínky. Sazby jsou ale v podstatě stále vysoko.

V situaci, kdy se průměrný roční výnos desetiletého českého státního dluhopisu pohybuje okolo 0,8 procenta, se průměrné sazby hypotečních úvěrů zdají být stále relativně vysoko,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

I přesto, že úrokové sazby stále klesají, zájem o hypotéky není nijak alarmující. V říjnu si hypoteční úvěr sjednalo 7 724 lidí, což je o 578 méně než v září. Objemy v říjnu dokonce klesly o jednu miliardu, tedy na 12,825 miliard korun.

Desetileté fixace také na skoro na dně

Banky nezlevňují jen nejběžnější tříleté a pětileté fixace. Velice nízko se pohybují i desetileté fixace u hypoték (více se dočtete v našem článku Podzimní akce bank: desetileté fixace od 2,29 %).

Levné financování delších sazeb na trhu umožnilo bankám výrazně zlevnit i delší fixace, kde banky vidí významný benefit ve stabilitě klienta a jsou ochotny tomuto účelu obětovat část marže. Za situace, kdy jsou klienti stále méně ochotni přijmout pasivně jakoukoliv nabídku banky, je toto řešení oboustranně zajímavé,“ dodává Josef Rajdl.

hypoindex-rijen-2014

Banky sází na časově omezené akce

Na podzim některé banky pořádají tzv. Hypoteční týdny. V těchto dnech je možné sjednat si hypoteční úvěr ještě výhodněji, než tomu bylo doposud. Většinou je v podmínkách, že do určitého data musíte podepsat i smlouvu o hypotečním úvěru.

Avšak i mimo tyto slevové akce úrokové sazby klesají. Jen si dávejte pozor na podmínky, za kterých nižší sazbu získáte. Ne vždy se vám totiž nejnižší úroky vyplatí, zvlášť když se k tomu připočítá například nutnost uzavření nějakého pojištění, kreditní karta nebo další balíčky, či služby.

Tabulka: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex říjen 2014

Doba fixace

Všechny fixace

Fincentrum Hypoindex

2,51 %

Změna oproti minulému období (b.p.)

–3

Průměrná výše hypotéky

1660 3388 Kč

Měsíční splátka 1 mil. na 20 let

5 304 Kč

Měsíční splátka 1 mil. na 15 let

6 673 Kč

Účelovost úvěrů

 

Podíl úvěrů na koupi

61 %

Podíl úvěrů na výstavbu

16 %

Podíl ostatních úvěrů

22 %

Pramen: Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články