Hypotéky v Česku dál zlevňují. Pokles bude pokračovat

18. 7. 2012 – 8:21 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hypotéky v Česku dál zlevňují. Pokles bude pokračovat
Stejně jako loni byl červen pro hypotéky rekordní jak do počtu, tak do objemu, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V červnu byl hypoteční trh znovu úspěšný. Klienti, kteří stále váhají nad hypotečním úvěrem, mohou z nastalé situace jen těžit. Úrokové sazby klesají, počty a objemy vesele rostou. Navíc úrokové sazby u hypotečních úvěrů určitě s poklesem nekončí.

V červnu znovu klesla průměrná úroková sazba na 3,61 procenta. A pokles určitě nekončí. Na konci června totiž Česká národní banka snížila dvoutýdenní repo sazbu na 0,5 %, lombardní sazba klesla na 1,5 %. Naposledy ČNB snížila sazby před více než dvěma lety. Snížení sazby bude mít za důsledek oslabení koruny a zvýšení konkurenční schopnosti exportérů.

Za předpokladu, že koruna neoslabí, může ČNB přistoupit k dalšímu snižování sazeb. Dostat se může také na nulovou, ne-li nižší hranici.

Některé banky na snížení sazeb Českou národní bankou zareagovaly celkem rychle. Úrokové sazby poklesly na začátku července u České spořitelna a UniCredit Bank. Wüstenrot hypoteční banka sazby snížila už v polovině června. Většina analytiků totiž rozhodnutí ČNB očekávala.

TIP: Spočítejte si výši vaší hypotéky - Kalkulačka - Hypoteční úvěr

„Protože již od května cena zdrojů bankám klesá a navíc došlo v posledních červnových dnech ke snížení klíčové sazby ČNB, mají banky dostatečný prostor pro snížení sazeb i pod historická minima z loňského prosince – stačí jen aby si některá z větších bank řekla o větší podíl na trhu,“ říká Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Volksbank sice nesnížila úrokové sazby, ale nově stanovila poplatek za zpracování hypotečního úvěru na jednu korunu. Na hypotečním trhu se také objevil nový hráč. V červenci začala nabízet hypoteční úvěry AXA Bank. Poskytuje však jen tříletou, pětiletou a desetiletou fixaci. „V letošním roce neplánujeme zavedení jednoleté fixace ani variabilních úrokových sazeb. Důvodem jsou v obou případech preference klientů, kteří mají ve stávajícím prostředí jednoznačně zájem o hypoteční úvěry s delší dobou fixace,“ upřesnil Marek Zeman, tiskový mluvčí AXA Bank.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články