I buřinka už vypovídá stavební spoření. Našla mezeru v zákoně

9. 7. 2013 – 0:07 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

I buřinka už vypovídá stavební spoření. Našla mezeru v zákoně
Stavební spořitelna ČS se rozhodla pro nový přístup k naplněným (přespořeným) smlouvám o stavebním spoření. Jde o smlouvy, které už dosáhly cílové částky, a tím pádem byl účel smlouvy naplněn. Foto: SSČS | zdroj: NašePeníze.cz

Klienti s vysokými úrokovými sazbami na stavebním spoření jsou trnem v oku stavebních spořitelen. Dosud se jich zbavovali na základě obchodních podmínek. Buřinka zašla ale ještě dál – vypovídá smlouvy i klientům, kteří obchodní podmínky neporušili.

Stavební spoření se uzavírá na dobu neurčitou. Sice je vázáno vázací dobou, která aktuálně činí 6 let, ovšem i po ní může klient ve smluvním vztahu se stavební spořitelnou pokračovat. Mohou tak dosud využívat výhody úrokových sazeb včetně úrokového zvýhodnění až 4,5 % ročně.

Vysoké zhodnocení, které musí klientům stavební spořitelny vyplácet, je jim trnem v účetních výkazech. Hledají proto cesty, jakými se drahých klientů mohou zbavit. Dosud řešení nacházeli ve Všeobecných obchodních podmínkách podepsaných klientem a v dobách blahobytu nevymáhaných ze strany spořitelny. Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka) ovšem nyní tuto hranici překročila. Klienty vypovídá bez jakékoli záminky.

Výpověď smlouvy o stavebním spoření, kterou má redakce odborného serveru Hypoindex.cz k dispozici, se neopírá o Všeobecné obchodní podmínky (VOP) Stavební spořitelny České spořitelny, ale nachází oporu přímo v zákoně. Obchodní podmínky pouze konstatují, že spořitelna může smlouvu vypovědět buď na základě VOP, nebo „na základě dalších skutečností vyplývajících z právních předpisů“.

Ve výpovědi se spořitelna odvolává na Obchodní zákoník a jeho „§ 715 odst. 2 ve spojení s § 719b zákona“. První z citovaných paragrafů se týká výpovědi běžných účtů otevřených na dobu neurčitou:

„Banka může smlouvu o běžném účtu kdykoli písemně vypovědět. Smlouva o běžném účtu zaniká s účinností ke konci kalendářního měsíce, který následuje po měsíci, v němž byla výpověď doručena majiteli účtu.“

Druhý z paragrafů pak klienty uklidňuje, že i na spořicí účet u stavebního spoření lze aplikovat paragraf o výpovědi běžného účtu:

„Není-li v ustanoveních § 716 až 719a stanoveno něco jiného, použijí se na smlouvu o vkladovém účtu přiměřeně ustanovení o smlouvě o běžném účtu.“

Stavební spořitelna nemohla využít ustanovení o běžných účtech plně, ale musela se držet dojednané tříměsíční výpovědní lhůty. K výpovědi nedává žádnou alternativu, ale jen suše v průvodním dopisu konstatuje: „Jestli právě uvažujete, jak s naspořenými penězi dále naložíte, je Vám k dispozici […]“ a doplňuje kontakt na konkrétní osobu.

Co na to Buřinka

Stavební spořitelny České spořitelny jsme se zeptali na důvody výpovědí a na počet klientů, kterých se výpovědi týkají:

"Stavební spořitelna ČS se rozhodla pro nový přístup k naplněným (přespořeným) smlouvám o stavebním spoření. Jde o smlouvy, které už dosáhly cílové částky, a tím pádem byl účel smlouvy naplněn. U těchto přespořených smluv klienti nemají zájem o úvěr, už ani aktivně nespoří, jen ponechávají dlouhodobě ležet prostředky na svých účtech. Poté, co SSČS využila všechny možnosti, jak vztah s klientem oživit/aktivovat, se rozhodla přistoupit k systémovému řešení a zahájila proces vypovídání jen přespořených smluv.

S vypovídáním začala v dubnu, a to od nejstarších přespořených smluv (jsou mezi nimi i smlouvy se 4% a 3% úročením). V současnosti se toto opatření týká zhruba šesti tisíc klientů. Z celkového počtu cca jednoho milionu smluv jde o 0, 6 % smluv. Smlouvy, které nedosáhly cílové částky, vypovídat nebudeme."

-Petr Zámečník | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články