I na půjčkách můžete být závislí

13. 8. 2012 – 20:47 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

I na půjčkách můžete být závislí
Do dluhové pasti se člověk může dostat i při nezaplacení drobné pokuty., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V dnešní době si můžete v podstatě koupit cokoli. I když vaše konto v bance zeje prázdnotou, váš byt může být luxusně vybaven a rodina si užívat kouzelnou dovolenou za sedmero horami. Využít totiž můžete nákup na splátky, leasing, spotřebitelský úvěr nebo jakoukoli jinou půjčku, kterou bankovní i nebankovní instituce nabízejí. Ale i na půjčkách může vzniknout závislost.

V poslední době se zvyšuje počet lidí, kteří se zadlužují stále dokola, dluhy je netrápí a své závazky záměrně nesplácejí. Jsou to lidé, kteří berou zadlužování jako sportovní disciplínu a svým způsobem se stávají na půjčkách závislí. Půjčit si je jednoduché, ale dluh splatit je pak těžší. Zvlášť, když jde o půjčku například na dovolenou. Fotky z Karibiku už vybledly, ale měsíční splátky zůstaly.

„Lidé se opakovaně spoléhají na to, že jejich nesplacené závazky budou promlčeny. Jejich strategie se jim překvapivě často vyplácí, protože české firmy své pohledávky mnohdy ani nezačnou vymáhat,“ říká Vladimír Vachel, jednatel inkasní společnosti EOS KSI.
Půjčka na splacení půjčky

Do kolotoče úvěrů se dlužník dostane snadno. Často totiž tzv. vytlouká klín klínem. Když mu končí splatnost nějakého úvěru, půjčí si někde jinde. Obvykle se vyšší úvěry řeší kreditní kartou nebo kontokorentem. To ale není řešení, klienti pak žádají o pomoc občanské poradny, ale leckdy ani netuší jak vysoký je jejich dluh a kolik mají věřitelů.

 

Nejčastější drobné pohledávky:
• Nezaplacené složenky za telefon
• Pokuty za MHD
• Nezaplacené poplatky u lékaře
• Nedoplatky pojistných smluv
• Přečerpání běžných účtů
Zdroj: EOS KSI

V případě, že si berete půjčku, důležité je spočítat si, zda budete mít na její splácení. Jestli víte, že úpěnlivě čekáte, až vám výplata přijde na účet, abyste si mohli koupit něco k jídlu, tak se do žád-ných velkých půjček rozhodně se nepouštějte. Odborníci navíc radí mít na svém běžném účtu k dis-pozici zhruba pět měsíčních platů kvůli neočekávané životní situaci.

Do dluhové pasti se člověk může dostat i při nezaplacení drobné pokuty. Mnozí pokutu neřeší a začíná naskakovat penále. Pak si musí na rostoucí dluh půjčit, nebo se mohou dočkat i exekuce.

- Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články