Inflace - rukojmí cen pohonných hmot

16. 10. 2012 – 21:20 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Inflace - rukojmí cen pohonných hmot
Růst spotřebitelských cen je aktuálně plně pod nabídkovou nadvládou. Spotřebitelé neutrácí, ba naopak. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Růst spotřebitelských cen je aktuálně plně pod nabídkovou nadvládou. Spotřebitelé neutrácí, ba naopak. Inflace v září zrychlila podle Českého statistického úřadu o 0,1 procentního bodu na 3,4 %. V porovnání s minulým měsícem spotřebitelské ceny klesly o 0,1 %.

Doznívající sezóna dovolených přinesla nižší ceny rekreačních zájezdů, které působily jako hlavní faktor meziměsíčního poklesu spotřebitelských cen. Například dovolené s komplexními službami zlevnily o 13,2 %. Naopak pohonné hmoty, jejichž ceny se vyšplhaly v září na průměrných 38,23 Kč za litr naturalu a 37,2 Kč za litr motorové nafty působily na růst cen, a to jak v meziměsíčním tak meziročním srovnání. V okruhu výrobních cen rostly v srpnu ceny koksu a rafinovaných ropných produktů nejsilněji za poslední tři měsíce a i ve spotřebitelských cenách se toto zdražování ještě může nějakou dobu projevovat. Na druhou stranu cena ropy na přelomu října klesala a tak se snad alespoň krátkodobě spotřebitelům v tomto směru uleví.

 

Inflace v oblasti potravin zůstala na úrovni srpna s růstem 7,3 %. Ceny bydlení a energií se oproti září 2011 zvedly o 4,8 % (v srpnu +4,7 %).

 

Růst spotřebitelských cen je aktuálně plně pod nabídkovou nadvládou. Spotřebitelé neutrácí, ba naopak. Hlídají si pečlivě své výdaje a z toho důvodu centrální banka nemusí mít - alespoň prozatím - obavy z uvolněnější měnové politiky, kterou nastavila v minulých týdnech. Další efekt, který táhne inflaci nahoru, je lednové zvýšení DPH, které však v lednu 2013 vyprchá. V příštím roce bude vývoj inflace záležet také na tom, jak dopadne současná diskuze o dalším posunu sazeb DPH.

 

 

Petr Gapka, ekonom

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články