Investice do zlata? Lepší než peníze na běžném účtu

17. 11. 2013 – 22:25 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Investice do zlata? Lepší než peníze na běžném účtu
Investiční zlato v podobě slitků lze zpeněžit prakticky po celém světě. Neexistuje na světě měna, která by sloužila jako všeobecně respektované platidlo tak dlouho jako zlato. Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Hledáte konzervativní investici s potenciálem zhodnocení v dvouciferných číslech? Investiční zlato zaznamenalo v posledních letech růst, který dokázalo nabídnout jen velmi málo srovnatelných komodit. I když je zlato relativně dobrý uchovatel hodnoty a ochrana před inflací, jsou na trhu lepší možnosti kam investovat své peníze.

"Osobně klientům doporučuji s ohledem na jejich investiční charakter spíše fondové produkty. Zde je zhodnocení peněz pravděpodobnějším než ve zlatě. Na druhou stranu zlato nezatracuji, je spousta klientů, kteří chtějí rozložit své rodinné finance do více možností. Pak je tu zlato jako vhodný nástroj at už ve formě zlatých slitků (cihličky), nebo zlaté mince, kde je umělecká přidaná hodnota. Obě možnosti klientům na přání zprostředkováváme" říká odborník na finance ze švýcarské poradenské firmy Swiss Life Select Martin Slapnička.

Zlato doporučují téměř všichni ekonomové jako trvalou hodnotu v rozbouřených vodách finančních trhů. Tento cenný kov začalo lidstvo používat jako platidlo již kolem roku 700 před naším letopočtem. Přestože dnes není běžné platit zlatem, jeho likvidita zůstává stále velmi vysoká.

Investiční zlato v podobě slitků lze zpeněžit prakticky po celém světě. Neexistuje na světě měna, která by sloužila jako všeobecně respektované platidlo tak dlouho jako zlato.

Zlato je uchovatel hodnoty

Většina tuzemských domácností dává přednost klasickým investičním nástrojům, jakými jsou stavební spoření nebo pravidelná investice. Je ale všeobecně známé, že budoucím rizikům se nejlépe vyhnete, pokud své peníze uložíte více způsoby. Zlaté investiční slitky a mince lidé nakupují především za účelem uchování hodnoty majetku (ochrana před inflací) a diverzifikace portfolia.

Investiční horizont by měl u investování do zlatých slitků či mincí přesáhnout alespoň 5 let, ostatně. Jejich nákup je často chápán jako generační záležitost, případně alternativa ke spoření na důchod. V těchto případech nabývá na významu funkce zlata jako ochrany před znehodnocením peněžních prostředků.

Zlaté slitky a mince jsou osvobozené od DPH

Investiční zlato definuje zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty v §92 takto:

„zlato ve tvaru uzančních slitků zpracovaných v certifikované rafinerii, ve tvaru cihly, s vlastním číslem a s označením výrobce, ryzosti a hmotnosti, o hmotnosti připouštěné na trhy zlata a ryzosti nejméně 995 tisícin“

Investičním zlatem mohou být i mince, jejichž parametry zákon rovněž stanovuje. Ze zákona jsou investiční slitky a mince osvobozené od daně z přidané hodnoty.

"Výnosy z investování, například do fondových nástrojů, jsou zase osvobozeny od daně ze zisku v případě, že trvání investice je více než půl roku. Od roku 2014 však bude tato lhůta 3 roky.," doplnil Martin Slapnička.

Investiční zlaté slitky a mince

Nejoblíbenějšími investičními nástroji jsou zlaté slitky a zlaté mince. Slitky ve tvaru cihel nabízí nejvýhodnější cenu za jeden gram, jsou však stoprocentně závislé na výkyvech ceny zlata na burze. Mince jsou jejich oblíbenou alternativou, dělí se na investiční a pamětní. Především u těch pamětních získáváte navíc sběratelskou hodnotu a nízký náklad, který v případě vyprodání mince, razantně zvyšuje její hodnotu.

Spoření ve zlatě je každopádně dlouhodobě výnosnější, než většinou běžné služby bank.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články