Investoři poprvé platí České republice za to, že nám mohou půjčit

10. 9. 2015 – 21:09 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Investoři poprvé platí České republice za to, že nám mohou půjčit
Ministerstvo financí dosáhlo historického úspěchu na trhu státních dluhopisů. Státní rozpočet získal v letošním roce z jejich prodeje již 89,2 milionů korun. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo financí navázalo na srpnovou aukci tříletých státních dluhopisů, kdy se mu poprvé v historii České republiky podařilo dosáhnout záporného výnosu – 0,001 % p.a., a na aukci ročních státních pokladničních poukázek z minulého týdne, ve které dosáhlo záporného výnosu -0,10 %. Při dnešní a včerejší aukci státních dluhopisů prodalo bezkupónový státní dluhopis České republiky se splatností v roce 2017 v celkové jmenovité hodnotě 16,6 mld. Kč s průměrným výnosem -0,212 % p.a., přičemž nejlepší dosažený výnos činil -0,345 %.

Výsledkem dnešní a včerejší aukce tohoto státního dluhopisu je čistý příjem státního rozpočtu vyjádřený na hotovostní bázi ve výši 76,3 mil. Kč. Celkově již v letošním roce přinesly emise státních dluhopisů se záporným výnosem do státního rozpočtu 89,2 mil. Kč.

„Historicky poprvé získává Česká republika finanční prostředky za to, že umožní investorům koupit si její státní dluhopisy. V případě pokračující pozitivní situace na finančních trzích a přetrvávajícího zájmu investorů plánujeme v prodeji těchto dluhopisů pokračovat,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

V rámci dnešní a včerejší uskutečněné aukce byly kromě nově vydávaného bezkupónového dluhopisu prodány také státní dluhopis se splatností v roce 2026 ve výši 2,4 mld. Kč a státní dluhopis s variabilním kupónem se splatností v roce 2020 ve výši 3,1 mld. Kč. Celková poptávaná jmenovitá hodnota dosáhla výše 42,7 mld. Kč, což je rovněž úspěchem a jednoznačným potvrzením pozitivního vnímání České republiky na finančních trzích.

Nejvíce byl poptáván právě nově vydávaný bezkupónový státní dluhopis, jehož celková poptávaná jmenovitá hodnota v dnešní a včerejší aukce dosáhla 30,3 mld. Kč. Ministerstvo financí reagovalo na zvýšený zájem investorů již den před aukcí, když zvýšilo indikativní nabídku do konkurenční části aukce z maximálně 8,0 mld. Kč až na 15,0 mld. Kč, což se nakonec vzhledem k vysoké poptávce ukázalo jako správný krok. Za úspěch Ministerstvo financí považuje i fakt, že žádná objednávka tohoto státního dluhopisu nedosahovala kladného výnosu.

Zároveň dnes proběhla úspěšná aukce tříměsíční státní pokladniční poukázky, ve které bylo rovněž dosaženo záporného výnosu ve výši -0,55 % při celkové prodané jmenovité hodnotě 3,1 mld. Kč. Celková poptávaná jmenovitá hodnota po tomto instrumentu činila 7,9 mld. Kč. Výsledkem dnešní aukce této státní pokladniční poukázky je čistý příjem státního rozpočtu vyjádřený na hotovostní bázi ve výši 4,3 mil. Kč.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články