Irák koupí 28 českých bitevníků L-159

12. 10. 2012 – 13:50 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Irák koupí 28 českých bitevníků L-159
Obchodní dohodu ohrožoval fakt, že Irák požadoval nové a dvoumístné stroje, ani jeden parametr přebytečná česká armádní výstroj nesplňuje. Foto:Army | zdroj: NašePeníze.cz

Čtyřiadvacet nových českých podzvukových letounů L-159 a čtyři uskladněné koupí Irák od České republiky. Kontrakt přijde blízkovýchodní zemi na zhruba miliardu dolarů, tedy 19 miliard korun, potvrdil v pátek mluvčí rezortu obrany Jan Pejšek.

O prodeji cvičných bitevníků L-159 jednali v pátek ministři obrany České republiky a Iráku Alexandr Vondra a Sádún al-Dulejmí. Šéfové rezortů se pak vydali i do podniku AERO Vodochody, který se montáží letadel zabývá. Tam padla dohoda na zakázku pro AERO. "Máme bohaté zkušenosti se spoluprací na projektech L-29 a L-39, teď chceme položit základy neméně úspěšné budoucnosti," prohlásil Ladislav Šimek, prezident společnosti AERO Vodochody. Výrobce se zavázal, že během šestadvaceti měsíců dodá čtyřiadvacet nových dvoumístných letadel a během sedmi měsíců přestaví čtyři L-159 ze zásob české armády na požadované dvoumístné modely. Lhůta poběží ode dne, kdy kontrakt vstoupí v platnost, což bude přibližně v řádu několika týdnů.

"Již během této doby poskytne Česká republika prostor iráckým silám, aby na našem území cvičili svoje piloty pro obsluhu bitevníků L-159. S tím chceme začít co nejdříve," uvedl na páteční tiskové konferenci český ministr obrany Alexandr Vondra. Podotkl, že jednání o prodeji na úrovni AERO Vodochody, Česká republika a Irák trvají již déle než rok.

Nová letadla budou vybavená výstrojí a pozemní logistikou. "Během následujících týdnů dorazí do České republiky delegace našich technických expertů, kteří doladí detaily, a pak smlouvu podepíšeme. Ratifikaci nemusí schvalovat irácký parlament, věc je plně v gesci vlády," dodal irácký ministerský předseda Sádún al-Dulejmí. Doplnil, že jeho země má zájem také o modernizaci tanků T 72 a vrtulníků MI 17. Od české zbrojovky by navíc chtěla lehké ruční zbraně.

Ministr Vondra zároveň oznámil, že do 24. října vyhlásí jeho rezort soutěž na prodej osmi dalších jednomístných L-159 z armádních přebytků. "Jsem si jistý, že najdeme zájemce," prohlásil.

Setkání ministrů obrany bylo součástí série jednání, která se konala v rámci oficiální návštěvy iráckých státníků vedených premiérem Núrim al-Málikim. Prohloubení obchodních vztahů tvoří základ debat, ve čtvrtek ministři průmyslu a obchodu obou zemí podepsali mezivládní dohodu o spolupráci.

Katerina Surmanová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články