Islámský stát má nečekaně dobrou ekonomiku. Kde berou finance?

11. 10. 2015 – 19:27 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Islámský stát má nečekaně dobrou ekonomiku. Kde berou finance?
zdroj: freeimages.com

Jak je možné, že má Islámský stát i přes nekonečné bombardování dostatek prostředků k financování svých stoupenců? Odpověď na tuto otázku skrývá účetní kniha, která unikla z ministerstva financí IS.

Západní spojenecké vlády si myslely, že když zamezí obchodování se Sýrií, Islámský stát bude významně oslaben. Jak se ale ukázalo, teroristé na zahraničních zdrojích nejsou vůbec závislí a co více, jejich ekonomika je vlastně nad očekávání dobrá.

Důvod? Islámský stát totiž od loňského roku vlastní jednu z nejbohatších provincií Deir ez-Zor, kde má obrovský monopol na fosilní paliva. V kombinaci s politikou zavádění vysokých daní a konfiskování majetku tak mají džihádisti prakticky po finančních problémech.

Jen v období od prosince 2014 do ledna 2015 vybrali islamisté více než 8 milionů dolarů (191 milionů korun). Jak uvádí Vice News, 45 procent celé částky pak tvoří právě konfiskace. "Když se nepomodlíte třikrát za sebou, pak vám zabaví obchod," řekl novinářům muž jménem Tamini. Právě ten knihu ukradl a zveřejnil.

O velkou část peněz připravují i cestovatele na hranicích. Ti platí hlavně za bezpečný průchod. "Tento dokument pravdivě nabourává islamistickou propagandu," říká Tamini. Podle univerzitního odborníka na politiku Quinna Mechama je teroristická skupina na vzestupu.

A kam pak peníze vlastně jdou? Zhruba 63 procent všech výdajů (120 milionů korun) jde na armádu, deset procent na policii. Pouze necelých 50 milionů korun pak putuje na úřady, do zdravotnictví a sociálních služeb.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články