Jak se zadlužit rozumně? Nabízíme pět rad

24. 8. 2014 – 20:38 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak se zadlužit rozumně? Nabízíme pět rad
Nepůjčujte si na zbytečnosti. Někteří lidé jsou schopni si půjčit i 200 tisíc korun na svatbu nebo na dovolenou. Takové půjčky jsou opravdovým nesmyslem. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Odborníci sice radí se většině půjček vyvarovat. Ale co když má rodinný rozpočet díru, kterou je třeba rychle zalepit. Člověk nemůže čekat třeba dva měsíce, než našetří na novou pračku. Ale nebojte. I zadlužit se dá chytře. Přinášíme pět rad jak na to.

1. Opravdu potřebujete půjčku?

Většina spotřebičů má tendenci rozbít se pár dní před výplatou a zrovna v době, kdy je nejvíc potřebujete. Nemá cenu, aby se vaše rodina třeba nekoupala v teplé vodě, dokud nenašetříte na nový kotel. V takovém případě je půjčka na místě.

Nepůjčujte si na zbytečnosti. Někteří lidé jsou schopni si půjčit i 200 tisíc korun na svatbu nebo na dovolenou. Takové půjčky jsou opravdovým nesmyslem. Pokud někdo chce velkolepou svatbu, měl by si na ni našetřit, nebo ze svých snů polevit. Stejně tak je to i s dovolenou. Fotky vyblednou a lidem zůstane jen mínusová položka na účtu.

2. Pozor na lichváře

Pokud se rozhodnete půjčit si peníze, pečlivě vybírejte od koho. Nevěřte na ultra rychlé půjčky pro kohokoli. Vybírejte si buď banky, nebo prověřené a zavedené nebankovní společnosti. Vždy si zjistěte, o kolik půjčku přeplatíte. Sežeňte si více nabídek, a i když půjčku potřebujete rychle, neukvapujte se ve svém rozhodování. Rychlou pomocí mohou být třeba reference na internetu nebo od rodiny, či známých.

3. Ptejte se

Půjčit si z pohodlí domova je jistě lákavé, ale není zrovna nejlepší cesta, jak vyřešit svou finanční situaci. Nejlepší je, zajít si na pobočku a na všechno si zjistit. Pokud vám něco nebude jasné, ptejte se. Tím poznáte i seriózního poskytovatele půjček. Ti většinou nemají potřebu něco schovávat za hvězdičky a miniaturní texty. Každý člověk má jiné možnosti, takže nějaké vzorové půjčky také vaší situaci mohou jen zkomplikovat. Třeba ne hned, ale pak při splácení úvěru.

4. RPSN aneb vím, kolik zaplatím

Každá férová společnost by vám měla říct, kolik celkově za půjčku zaplatíte. Pokud si půjčíte například 10 tisíc korun na pár dní do výplaty, musíte vědět, zda budete nakonec platit 11 tisíc nebo také 15 tisíc. Přeplatit půjčku o pět tisíc není nic neobvyklého. „Seriózní společnost od začátku nabízí informaci o celkové částce k zaplacení. Klient tak rovnou ví, kolik bude muset zaplatit a kolik ho taková půjčka stojí,“ říká Gabriela Sikorová ze společnosti Ferratum, která se právě krátkodobými půjčkami zabývá.

5. Problémy se splácením se dají řešit

I když se přes veškerá opatření dostanete do dluhových problémů, není vše ztraceno. „V první řadě je nutné okamžitě kontaktovat společnost, u které máte aktivní půjčku. Většinou se najde vhodné řešení a splátky se dají odsunout, je ale nutné situaci aktivně řešit,“ doplňuje Gabriela Sikorová. Nikdy nevytloukejte klín klínem, takže si nepůjčujte kvůli půjčce. To už je opravdu cesta do pekel. Když budete mít pocit, že je opravdu nejhůř, kontaktujte poradnu při finanční tísni. Pomohou vám zdarma a jistě efektivně.

-Monika Hrušová | Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články