Jak vysoké kapesné má mít školák?

1. 9. 2014 – 20:03 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak vysoké kapesné má mít školák?
Kapesné dítěti dává možnost prvotní orientace ve světě dospělých a určitou dávku nezávislosti. Poprvé musí udělat rozhodnutí, co si koupit, a že nemůže mít vše. Navíc se u něj už v útlém věku díky kapesnému podporuje orientace ve světě peněz. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Mají děti dostávat kapesné? Psychologové se shodují, že je výchovné, ale jeho výše musí být přiměřená věku dítěte. Jak děti poučit, aby s penězi uměly zacházet?

Kapesné dítěti dává možnost prvotní orientace ve světě dospělých a určitou dávku nezávislosti. Poprvé musí udělat rozhodnutí, co si koupit, a že nemůže mít vše. Navíc se u něj už v útlém věku díky kapesnému podporuje orientace ve světě peněz.

To potvrzuje i dětská psycholožka Martina Viewegová z Psychoterapie Anděl: "Je to skvělá výchova k finanční gramotnosti, dítě se naučí, že finanční zdroje jsou omezené. Ideální je, když rodiče hlídají, za co dítě utrácí, aby se zároveň naučilo i spořit."

<%Anketa84%>

Dítě je třeba naučit, že člověk dostává pravidelný příjem. Když kapesné utratí za bonbony, tak že už nic nedostane. "Zároveň je třeba naučit dítě zacházet i s penězi, které dostává jako bonus od babiček nebo za narozeniny," sdělila psycholožka.

Kolik peněz dát dítěti?

Výše týdenního kapesného závisí na věku školáka a finančních možnostech rodiny. Žáci prvního stupně kapesné většinou utratí za limonády a sladkosti, takže nepotřebují mnoho peněz. Čím jsou starší, tím ale přibývá zájmů, a tak i výdajů. "Vždy je třeba přihlížet k tomu, jaké reálné náklady to dítě může mít," dodala Viewegová.

Od patnáctých narozenin dítěte je třeba myslet na to, že už si může přivydělat pomocí brigády. Když už je dostatečně rozumné, může si vydělané peníze ukládat na účet v bance. Dítě tak dostane povědomí o opravdovém finančím trhu a naučí se používat kreditní kartu. Je ho ale třeba poučit, že by se nemělo zadlužit. Zároveň je třeba mu vysvětlit, co jsou to úroky, poplatky za bankovní služby a tak dále.

O penězích dítě doma slyší odmala. Neustále je svědkem, že rodiče řeší finance, proto je třeba ho do této zaléžitosti zasvětit co nejdříve a nejzodpovědněji.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články