Jaký vliv na nás mají volby v Řecku? Zvedají ceny benzínu a nafty!

26. 1. 2015 – 21:18 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jaký vliv na nás mají volby v Řecku? Zvedají ceny benzínu a nafty!
Koruna je vůči euru naštěstí velmi stabilní, takže tam můžeme být v klidu. Ale zdražuje nám dolar a to se promítá i do cen pohonných hmot u pump. Bez těchto výkyvů by mohly být benzin s naftou ještě levnější. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

I když drtivou většinu Čechů zajímá Řecko jen v momentě, kdy tam jedou za sluncem, nyní by měli zbystřit všichni. Volby v jihoevropské zemi totiž podle tn.cz pocítíme i my, tisíce kilometrů daleko.

V Řecku vyhrála volby levicová strana Syriza, které jen těsně utekla většina v tamějším parlamentu. Její představitelé se netají tím, že se jim ani trochu nelíbí úsporná opatření, na která muselo Řecko před pár lety přistoupit po takzvaném měkkém bankrotu.

A to způsobilo, že kurs eura spadl vůči dolaru nejníž od roku 2003. A to se chtě nechtě dotkne i českých spotřebitelů. "Koruna je vůči euru naštěstí velmi stabilní, takže tam můžeme být v klidu. Ale zdražuje nám dolar a to se promítá i do cen pohonných hmot u pump. Bez těchto výkyvů by mohly být benzin s naftou ještě levnější," řekla TN.cz Markéta Šichtařová.

Zamyslela se i nad tím, co vítězství Syrizy v řeckých volbách přinese v delším časovém horizontu. "Odpor k úsporným opatřením velmi zvyšuje šanci tvrdého bankrotu Řecka, který by následně nejspíš vedl k odchodu země z eurozóny," zamýšlí se Šichtařová.

To by sice byla špatná zpráva pro Řeky, ale dobrá pro zbytek Evropy. "V krátkodobém horizontu by samozřejmě euro oslabilo, ale bez Řecka by se Evropská unie zbavila obrovské ekonomické zátěže a nakopla nový růst," předvídá Šichtařová.

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články