Je levnější bydlet ve městě, nebo na vesnici?

9. 10. 2013 – 21:27 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Je levnější bydlet ve městě, nebo na vesnici?
Podle statistiků lidé na vesnici utratí měsíčně méně proto, že mají nižší platy a mzdy. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Utratí za jídlo, elektřinu, plyn nebo za bydlení víc lidé žijící ve městě, nebo na vesnici? Ve srovnání Českého statistického úřadu (ČSÚ) vycházejí vyšší životní náklady na žití městským rodinám, ale vyšší výdaje provázejí vyšší platy. Kdo žije tedy levněji?

Podle statistiků lidé na vesnici utratí měsíčně méně proto, že mají nižší platy a mzdy. „Kromě toho má také vliv to, že rodiny ve vesnicích mají v průměru větší počet dětí, které samozřejmě příjem nemají,“ říká Pavel Širmer, člen oddělení sociálních šetření ČSÚ.

V malých obcích, které mají méně než dva tisíce obyvatel, vycházely v loňském roce měsíční výdaje na osobu ve výši 10 137 korun. Ve velkých městech, kde žije více než 50 tisíc obyvatel, potřebovala v průměru každá osoba měsíčně na život o 2519 korun více a dosáhla tak na částku 12 656 korun.

Čím větší město, tím větší nájem

Z výsledků analýzy vyplývá, že velikost obce podstatně ovlivňuje, za co musí lidé platit. Ve velkých městech jsou nejvyšší výdaje za bydlení a za energie. „Ve velkoměstech tvoří nájmy, hypotéky a platba energie bezmála čtvrtinu (25 procent) ze všech rodinných výdajů,“ upřesnil Širmer. Velkoměstská domácnost zaplatila za bydlení a energie průměrně 5655 korun, což bylo o 40 procent více než u domácností v obcích s nejnižším počtem obyvatel. Tam tyto výdaje dosáhly podílu 18 procent a staly se až druhou nejvýznamnější položkou.

Lidé na vesnicích platí celkově za bydlení sice méně, ale větší podíl tvoří náklady za energie. „To souvisí s faktem, že v případě rodinného domku je „provoz“ nákladnější než u obydlí v bytovém domě. Průměrné náklady na elektřinu a plyn byly v malých obcích proti velkoměstům vyšší o necelé dvě třetiny,“ vysvětlil Širmer s tím, že za tuhá paliva, kterými se vytápějí domy, dokonce lidé na vesnici zaplatili třináctkrát víc.

Na vesnici se více projezdí

Zatímco ve velkých městech lidé „utrácejí“ za bydlení, na vesnicích největší položku v měsíčním rozpočtu tvoří potraviny a nealkoholické nápoje. Vloni utratili za jídlo více než pětinu ze všech vydání.

„Na druhou stranu se na vesnici utratí měsíčně v průměru 1903 korun na osobu, což nebylo tolik jako u domácností ve velkých městech, jejichž vydání činila 2064 korun na osobu,“ říká Širmer s tím, že na vesnici lidé využívají vlastního hospodářství a získávají tak levněji více potravin.

Opačným případem jsou vydání za dopravu. Méně významný podíl měla ve velkých městech (9,6 procenta), zatímco mnohem významnější podíl byl v malých obcích (12,7 procenta), kde lidé musí dojíždět za prací, do škol, případně mají problém s dostupností některého zboží či určitých služeb, za nimiž jsou nuceni cestovat.

Zatímco u nákupu osobních dopravních prostředků (automobilů, motocyklů, jízdních kol apod.) se nejeví vliv velikosti obce jako podstatný, v položkách týkajících se provozu dopravních prostředků a zejména v případě vydání za pohonné hmoty jsou rozdíly u domácností v různých velikostních skupinách obcí zřejmé.

V loňském roce vydaly domácnosti v malých obcích za pohonné hmoty a oleje 627 korun na osobu a měsíc, což bylo o 44 procent více než u domácností ve velkých městech. Ve větších městech zase domácnosti ve větší míře využívají dopravní služby, zejména hromadnou dopravu. Jejich vydání za dopravní služby byla v roce 2012 o dvě třetiny vyšší než u domácností v malých obcích.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články