Jsou ceny právních služeb tabu?

19. 10. 2015 – 0:59 | Zákony | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jsou ceny právních služeb tabu?
zdroj: Mgr. Olga Růžičková

Už i v oblasti právních služeb se stává pravidlem, že advokátní kanceláře se prezentují na internetu prostřednictvím svých webových stránek. Lidé, kteří hledají právní služby, pak velmi často zajímá finanční náročnost poptávaných služeb, ale tu se většinou na webu nedozví.

Poměrně častým jevem je informace, že advokátní kancelář se řídí vyhláškou MS č. 177/1996 Sb., která stanoví ceny právních služeb a také definuje úkony právních služeb.

Uvedená informace má pro Vás jako možného budoucího klienta téměř nulovou hodnotu, neboť výpočet odměny dle vyhlášky není úplně jednoduchou záležitostí a dělá někdy obtíže nejen samotným advokátům, ale i soudům.

Představa, že „laik“ se v dané vyhlášce vůbec může orientovat je pak velmi zcestná. Z uvedeného odkazu na vyhlášku, pak ani neplyne, že k ceně ve vyhlášce uvedené bude ke každému úkonu právní služby připočítáno dalších 300,- Kč a 21% DPH, je-li advokát plátcem DPH. Důležité je však vědět, že zmíněná vyhláška se aplikuje všude tam, kde nebyla ujednána cena smluvní.

Pokud byla tedy mezi advokátem a klientem ujednána cena jinak, než stanoví vyhláška (byla ujednána vyšší cena či nižší), pak platí to, co bylo mezi stranami za poskytnuté právní služby ujednáno. Je pravdou, že odpověď na to kolik bude která konkrétní právní služba stát, je poměrně složitá, proto se dle mého názoru většina kanceláří k cenám právních služeb na webu blíže ani nevyjadřuje, je totiž velký rozdíl v tom, pokud budete chtít po advokátovi vyhotovit kupní smlouvu na automobil v hodnotě 100.000,- Kč nebo vyhotovit kupní smlouvu na nemovitost v hodnotě 3.000.0000,- Kč. Ačkoliv se z pohledu klienta jedná vždy o kupní smlouvu, z hlediska právních služeb a jejich ocenění je mezi uvedenými příklady velmi významný rozdíl.

Jinou částku také zaplatíte advokátovi za účast u soudu, kde se projednává péče o nezletilého, jinou částku zaplatíte advokátovi za účast u soudu, kde se projednává žaloba o 50.000,- Kč a opět jinou částku zaplatíte advokátovi za účast při hlavním líčení, kde se projednává trestný čin loupeže, přitom z pohledu klienta se opět pořád jedná o „účast na soudu“, z pohledu poskytnutých právních služeb však nikoliv.

Toliko orientační ukázka toho, co to znamená, když nejsou ujednány ceny smluvní. Ať už Vám bude advokát či advokátka účtovat dle vyhlášky nebo si ujednáte cenu smluvní, měli by Vám vždy být schopni odpovědět na to, kolik Vás bude jednotlivý úkon či v některých případech celá služba stát.

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články