Kalkulačka mateřské. Víte kolik dostanete od roku 2017?

17. 10. 2016 – 9:47 | Naše peníze | red | Diskuze:

Kalkulačka mateřské. Víte kolik dostanete od roku 2017?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Narození miminka je obvykle jedním z nejkrásnějším okamžiků v životě každé ženy. Spolu s narozením dítěte ale přichází i řada nových starostí, těch finančních nevyjímaje. Spočítejte si, kolik peněz vám bude stát vyplácet na mateřské.

Pořídit si dítě není v dnešní době levná záležitost a pokud je na jeho výchovu člověk sám, hodí se mu každá koruna. Není tedy divu, že se lidé snaží dostat každý příspěvek, na který mají ze zákona nárok.

Jedním z takových příspěvků je i peněžitá pomoc v mateřství, tzv. mateřská, kterou dostává žena jako náhradu mzdy. Mateřská dovolená trvá 28 týdnů, pokud se matce narodí dvojčata či vícerčata, prodlužuje se na 37 týdnů. Po uplynutí této doby navazuje na mateřskou rodičovský příspěvek, který činí celkem 220 tisíc korun.

Na mateřskou žena nastupuje šest až osm týdnů před porodem. Nárok na ni má každá žena, která je v zaměstnaneckém poměru a za kterou zaměstnavatel odváděl nemocenské pojištění. Zároveň musí její účast na nemocenském pojištění trvat alespoň 270 dní během posledních dvou let a musí se ho účastnit také v den nástupu na mateřskou, případně její pracovní poměr nesmí být ukončený déle než 180 dní.

Kalkulačka mateřské pro rok 2017

Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo aktuální kalkulačky na výpočet mateřské na rok 2017. Postačí vám pouze vyplnit počet dní, které na mateřské strávíte, a váš hrubý měsíční příjem.

Kalkulačku najdete zde v souboru excel.

Zdroje:
MED, MPSV

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články