Kalkulačka: Ministerstvo přiznává další pokles důchodů, až o tisíce korun měsíčně

12. 3. 2013 – 0:01 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kalkulačka: Ministerstvo přiznává další pokles důchodů, až o tisíce korun měsíčně
O několik tisíc korun | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí nabízí lidem novou úpravu důchodové kalkulačky. Dosud si lidé mohli spočítat pouze svůj budoucí důchod za předpokladu, že se nijak nezmění zákony a důchody jim bude stát i za 30 nebo 40 let počítat a také platit stále stejně jako dnes. Nová verze kalkulačky naopak vychází z toho, že důchodců bude v Česku přibývat a stát v budoucnu již nebude mít peníze na udržení takové výše důchodů.

Lidé si budou moci spočítat svůj budoucí důchod bez zapojení do důchodové reformy, ale i variantu, pokud se rozhodnou vstoupit do II. pilíře penzijní reformy. Tedy, že si chtějí ukládat 2 procenta ze svých příjmů na své soukromé účty, na které jim stát začne posílat další 3 procenta z příjmů, které dnes posílají v odvodech státu. Třetí a novou možností je srovnat si svůj budoucí důchod od státu a důchod z II. pilíře navíc s přihlédnutím k budoucímu vývoji ve společnosti.

Podle studie Centra pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělání – Národohospodářského ústavu (CERGE-EI) ekonoma Jana Švejnara je totiž nutné počítat s tím, že státní důchody mohou být za 40 let až o 50 procent nižší než dnes kvůli rostoucímu počtu důchodců a omezeným finančním možnostem státu.

<%Anketa6%>

Při průměrném platu důchod poklesne o tisíce korun měsíčně!

Občan, jenž má průměrný plat kolem 25tis. korun a je narozen v roce 1973, si přijde podle aktuálních propočtů na státní důchod 12,156 korun. Pokud spočítáme důchod s předpokladem, že bude dále klesat, dostane stejný občan penzi jen 8,205 korun. Rozdíl je tedy 4 tisíce korun za měsíc!

Spořit si a nepočítat se státem

Je to stále stejná "písnička". Ekonomové upozorňují, že je třeba si spořit a to nejlépe formou nezávislou na státní politice. "Lidé mají často mylný pocit, že v penzi nebudou potřebovat stejný příjem jako měli plat. Ano, ale pouze za předpokladu, že budou sedět doma a běhat s letáky po městě a hledat nejlevnější zboží" upozorňuje odborník na finanční produkty a poradce švýcarské sítě AWD Martin Slapnička. "Je třeba si uvědomit, že v penzi bude mít každý mnoho volného času a ten také něco stojí. Navíc si mnoho lidí připlatí za léky a zdraví všeobecně. Můžeme se rozčilovat, vztekat, zkoušet volit do vlády kohokoliv, ale statistika je neúprosná. Populace stárne a výsledek pro příští generace je nevyhnutelný. Minimální státní penze" doplnil Slapnička.

Podle Slapničky, jsou však pro většinu obyvatel výhodnější produkty na trhu, než státem podporovaný II pilíř penzijní reformy.

Kalkulačka důchodu podle ministerstva práce a sociálních věcí

Na kalkulačce si spočítáte, jakou penzi od státu dostanete s vaším příjmem a zda a jak moc se vám vyplatí II pilíř penzijní reformy. Srovnat si můžete současné podmínky i to, zda chcete v kalkulačce zohlednit předpoklad poklesu státního důchodu.

Důchodovou kalkulačku najdete zde

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články