Kalousek doporučí půlku ČSA prodat Korean Air za 2,64 milionu eur

6. 3. 2013 – 14:29 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kalousek doporučí půlku ČSA prodat Korean Air za 2,64 milionu eur
Firma nabídla, že by si na pražském Letišti Václava vybudovala přepravní uzel. Foto:ČSA | zdroj: NašePeníze.cz

Letiště Václava Havla by se mohlo stát leteckou křižovatkou společnosti Korean Air, která chce koupit 44 procent Českých aerolinií za 2,64 milionu eur. Ve středu to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který v příštím týdnu vládě prodej letecké společnosti doporučí.

"Přistoupí-li vláda na tuto nabídku, pak nic nebude vadit podpisu smlouvy," řekl Kalousek, podle kterého Korean Air jako jediná společnost odevzdala nabídku na odkup části českého leteckého přepravce, firma Quatar Airways ze soutěže vystoupila.

Podle Kalouska se nabízí na prodej 44 procent společnosti, aby aerolinie nepřišly o status národního přepravce. Stát vlastní 95,7 procent akcií, zbytek je v držení města Bratislavy a České pošty. ČSA byly během loňského podzimu ohodnocené na skoro 148,5 milionu korun, více než 2,6 milionu eur (přibližně 66 milionů korun) je podle Kalouska proporcionálně správná nabídka. Pokud vláda prodej schválí, mohlo by k prodeji dojít v polovině dubna. Předání akcií a převod peněz by se pak uskutečnil do první poloviny letošního roku.

Korean Air je podle ministra dynamická, velká a spolehlivá společnost. Její aktiva jsou v hodnotě 411 miliard korun, meziročně vzrostla o 16 procent.

Firma nabídla, že by si na pražském Letišti Václava vybudovala přepravní uzel. "Přes pražské letiště bude dopravovat své klienty a ČSA bude dále distribuovat klienty po Evropě," přiblížil plán ministr, Korean Air podle něj navíc garantuje rozvoj mezikontinentální dálkové přepravy. Vytvoření uzlu navíc přinese nová pracovní místa, ministr proto doporučí vládě, aby nabídku přijala.

O privatizaci vláda uvažovala už v roce 2009, nakonec se ale rozhodla, že ČSA konsorciu firem Unimex a Travel Service neprodá. Nelíbily se jí nabídky a také postup, podle kterého měla být konečná částka zaplacená po splátkách.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články