Kalousek s Babišem se vsadili o 10 milionů korun

14. 10. 2015 – 16:29 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kalousek s Babišem se vsadili o 10 milionů korun
Babiš měl podle článku zbohatnou nepřátelským převzetím Agrofertu v době, kdy byl jeho zaměstnancem. Foto:ANO | zdroj: NašePeníze.cz

V naprostou frašku se proměnilo středeční jednání sněmovního rozpočtového výboru o státním rozpočtu. Do sebe se pustili dva největší rivalové ve Sněmovně, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho předchůdce na ministerstvu a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Další konflikt mezi Babišem a Kalouskem vyvolalo projednávání rozpočtu na příští rok. Kalousek Babišovi vyčítal příliš vysoký schodek rozpočtu, Babiš kontroval tím, že za špatný stav ekonomiky může právě Kalousek. Vyčetl mu také povolení internetového sázení a prohlásil, že Kalouska kvůli tomu vyšetřovala policie. Ten si takové nařčení nenechal líbit.

"Nikdy jsem nebyl vyšetřován v rámci hazardu. Je to sprostý pomlouvač a lhář," řekl Kalousek o Babišovi. "Nemůžu se s ním vsadit o čest, protože žádnou nemá. Nabízím mu sázku o deset milionů," uvedl místopředseda TOP 09 před novináři.

Babiš sebevědomě vsázku přijal. Ostatně pro druhého nejbohatšího Čecha to jsou drobné." Vůbec nechápu, proč to popírá. Nevím, odkud vezme deset milionů a proč na mě stále útočí," diví se Babiš. "Toto je důkaz, že on neříká pravdu. On mě při odchodu z rozpočtového výboru sprostě urážel, tak o tom s ním vůbec nechci mluvit. Pokud to chce veřejně, tak já tu sázku přijímám. Tady je důkaz," řekl Babiš a ukázal dva články z října roku 2011.

Píše se v nich o tom, že protikorupční policie vyšetřuje Kalouska a šéfa investiční skupiny Penta Marka Dospivu kvůli povolení internetového kurzového sázení. Dospiva měl podle článků v MF Dnes a na webu novinky.cz dát Kalouskovi několik milionů korun za to, že internetové kurzové sázení povolil.

Babiš se prohlásil vítězem sázky a Kalouska vyzval, aby 10 milionů poslal na účet nadace Agrofert s tím, že je Babiš rozdělí mezi rodiče - samoživitele. Kalousek ale odmítá, že by byl policií vyšetřován.

Babiš a Kalousek se hádají o elektronické evidenci tržeb:

"Ve smyslu trestního řádu jsem nikdy vyšetřován nebyl, tím jsem si jist. Nevím, jestli poslouchal. Nepodezírám prvního místopředsedu vlády, že umí zákony. Ve smyslu trestního řádu jste vyšetřován, když proti vám policie vznese obvinění a zahájí vyšetřování," brání se Kalousek. Podle něj nebyl obviněn, tedy ani vyšetřován a pouze byl podat vysvětlení. Připomněl, že podobně jej z toho, že byl vyšetřován, nařkl Cyril Svoboda, a nakonec se mu musel omlouvat.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články