Katastrální zákon se mění. Co čeká majitele nemovitostí?

15. 8. 2012 – 22:49 | Zákony | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Katastrální zákon se mění. Co čeká majitele nemovitostí?
Katastrální zákon zavádí mimo jiné nové poplatky na katastrálním úřadu. Foto: Katastr nemovitostí | zdroj: NašePeníze.cz

Katastrální zákon, který zavádí novou definici nemovitosti, ve středu schválil kabinet premiéra Petra Nečase (ODS), řekl po jednání vlády ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Norma mimo jiné přináší nové poplatky na katastrálním úřadu.

Občanský zákoník nově definuje pojem nemovitost a přichází se zásadou, podle které je stavba součástí pozemku. Tyto skutečnosti se musí odrazit i v katastru nemovitostí, kde jsou pozemky a stavby na nich zatím evidované odděleně. Výjimkami budou dočasné stavby nebo nemovitosti a případy, kdy je vlastník pozemku jiný než majitel nemovitosti.

Podle nového občanského zákoníku, který bude platit od 1. ledna 2014, se budou muset do katastru zapisovat i dříve nepožadované skutečnosti. Povinnost zápisu se má vztahovat na vlastnické právo, právo stavby, věcné břemeno a zástavní nebo budoucí zástavní právo. Dále má být v katastru uvedené například předkupní právo, pokud bylo zřízené jako právo věcné, právo nezbytné cesty nebo budoucí výměnek.

Katastr nemovitostí by měl obsahovat informace o přídatném spoluvlastnictví, správě svěřeneckého fondu i výhrady vlastnického práva, zpětné koupě nebo zpětného prodeje. Zapsaný by tu měl být i případný zákaz zcizení nebo zatížení sjednaný jako věcné právo, výhrada práva lepšího kupce nebo ujednání o koupi na zkoušku.

Nové poplatky

V případě žádosti vlastníka nebo nájemce má katastr obsahovat informaci o nájmu, obdobně se má postupovat při pachtu. Podle věcného záměru má být v katastru zapsané i vzdání se práva na náhradu škody pozemku. Katastrální zákon zavádí mimo jiné nové poplatky na katastrálním úřadu. Například za výmaz nebo za jiné operace budou občané platit tisíc korun.

Se zněním připravované normy zásadně nesouhlasí Občanské sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR (OSMD), zákon označilo za výhru realitní lobby. Zákon předpokládá, že v případě změn ve vlastnictví se budou všichni, jejichž vlastnická práva se mění, informovaní po vkladovém řízení. A zde je hlavní rozpor s OSMD.

"Dosavadní právní úprava umožňuje skutečnému vlastníkovi nemovitosti, aby se domohl vlastnického práva i na osobě, která nabyla vlastnické právo od osoby, která byla v katastru zapsána jako vlastník. A to i přesto, že skutečný vlastník si v rozporu s ohlašovací povinností ponechal po dlouhou dobu doklady o svém vlastnictví pro sebe, nepožádal o zápis svého vlastnického práva ve svůj prospěch a nečinně po dlouhou dobu přihlížel, že podle zápisů v katastru je jako vlastník zapsán někdo zcela jiný," popisují autoři zákona v důvodové zprávě nynější stav s tím, že pravý vlastník pak naboural celý řetězec následujících převodů. Český úřad zeměměřický a katastrální zmiňuje, že nově by měli být majitelé informováni po skončení vkladového řízení.

"Lidé budou informováni, když krádež bude dokončená," tvrdí o této novince Tomislav Šimeček, předseda OSMD. V důvodové zprávě se navíc hovoří pouze o "doručování vyrozumění o provedeném vkladu". Podle Šimečka neměl katastrální úřad problém s tím, aby lidé dostávali tyto informace pomocí datových schránek, což ze znění zákona vypadlo. OSMD trvá na tom, že by ale měli být majitelé vyrozumění před provedením zápisu, aby mohli nelegální převod zarazit. Mohli by tak mít lhůtu 30 dní od vyzvednutí zásilky z datové schránky nebo 60 dní od doručení. "To by dělalo problém zlodějům, kteří chtějí s nemovitostmi kšeftovat," dodal Šimeček. Podle důvodové zprávy zákona se tak majitel dozví, že už například byt nevlastní. Mezitím se byt může přeprodat další osobě, která ho získá "v dobré víře", jak jí určuje nový občanský zákoník.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články