Kde a jak spořit peníze? Rizika číhají všude

25. 6. 2015 – 17:51 | Spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kde a jak spořit peníze? Rizika číhají všude
Největší obavou českých střadatelů je pokles hodnoty investice. Díky tomu se ženou za jistotou v podobě spořicích účtů – a nebo dokonce slamníku. Na bankovních účtech se válí bezmála 2 bil. Kč, z nich je téměř 1,3 bil. Kč na netermínovaných vkladech, a po | zdroj: NašePeníze.cz

Česká národní banka všem střadatelům zavařila. Nízké úrokové sazby a měnové intervence vymazaly výnosy veškerým klasickým spořicím produktům. Co dříve bylo bezpečnou investicí, je dnes bez výnosu, nebo se připlížilo dosud neznámé riziko. Kam a s jakým očekáváním mohou lidé dnes „bezpečně“ vkládat své úspory?

Česká populace je vesměs konzervativní. Největší obavou českých střadatelů je pokles hodnoty investice. Díky tomu se ženou za „jistotou“ v podobě spořicích účtů – a nebo dokonce slamníku. Na bankovních účtech se válí bezmála 2 bil. Kč, z nich je téměř 1,3 bil. Kč na netermínovaných vkladech, a pomalu s neochvějnou jistotou ztrácí hodnotu.

V seriálu „Kam investovat“ ukážeme vhodné i nevhodné možnosti uložení finančních prostředků. Každý způsob investice či spoření má své výhody, ale i svá rizika. V díle o „bezpečném“ uložení peněz hraje mezi riziky prim inflace. Ostatně, ta od roku 2000 do roku 2014 v průměru ukousla 2,4 % hodnoty úspor ročně. Ten, jehož výnos nedosahoval v průměru ani této hodnoty, chudl a za své úspory si může koupit méně.

Graf 1: Reálná hodnota 100 000 Kč v hotovosti odložených k 1. 1. 2000 vždy ke konci příslušného roku

realna-hodnota

Zdroj: Vlastní výpočet autora z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ)

Kdo si uložil „do slamníku“ na začátku milénia 100 000 Kč, ke konci loňského roku měly jeho peníze reálnou hodnotu (měřeno v cenách přelomu milénia) jen 69 985 Kč. Kam, kolik a s jakým očekáváním tedy investovat?

Nikam

  • Hlavní riziko: Krádež, požár
  • Výhody: Dostupnost
  • Očekávaný výnos: 0 % p.a.
  • Reálný výnos: -2,4 %

Možnost sáhnout si na své úspory v papírové podobě a jejich dostupnost při uložení do slamníku je drahá. Od roku 2000 činila inflace v České republice v průměru 2,4 % ročně a tímto tempem také ztrácely úspory svou hodnotu, pokud nebyly zhodnocovány žádným způsobem.

Hlavním rizikem držby hotovosti vedle inflace je ale nebezpečí krádeže či znehodnocení bankovek a mincí např. požárem či jinou živelní událostí. V tomto směru nepomáhá ani pojištění domácnosti, neboť pojišťovny mají malé limity na pojistné plnění „samostatného souboru věcí“ hotovosti a cenností.

Spořicí účty

  • Hlavní riziko: Inflace
  • Hlavní výhoda: Vysoká likvidita
  • Očekávaný výnos: 1 % p.a.
  • Optimální částka: 6násobek měsíčních příjmů domácnosti

Spořicí účty jsou vhodným nástrojem pro uchování finanční rezervy domácnosti. Ta by měla činit přibližně 6násobek měsíčních příjmů domácnosti. Největším rizikem u nich je inflace, která za loňský rok dosáhla na úroveň 0,4 % a od roku 2000 činila v průměru 2,4 % ročně. Rizikem je ovšem i možnost změny úrokové sazby ze strany finanční instituce. Zejména v dnešní době klesajících úrokových sazeb jen několik málo bank nabízí spořicí účty alespoň s výnosem 1 % ročně – a ještě pouze na omezenou výši vkladu.

Tabulka 1: Přehled nejlépe úročených spořicích účtů bez výpovědní lhůty

Banka

Vyhlašovaná úroková sazba

Sberbank

1,63 %

Raiffeisenbank

1,30 %

Air Bank

1,10 %

Expo Bank

1,10 %

Equa bank*

1,00 %

 * Při aktivním vedení běžného účtu až 1,5 %.

Zdroj: Banky

Termínované vklady

  • Hlavní riziko: Inflace
  • Hlavní výhoda: Stálá úroková sazba
  • Očekávaný výnos: až 2,5 % p.a.
  • Optimální částka: 500 000 Kč

I u termínovaných vkladů je hlavním nepřítelem zhodnocení inflace. Vyšší úrokové sazby lze přitom dosáhnout za cenu nižší likvidity – tedy uzavření vkladu na delší dobu. Tím se zvyšuje též riziko změny úrokových sazeb. U naprosté většiny termínovaných vkladů je sjednávána fixní úroková sazba na celou dobu trvání vkladu, a tudíž při růstu úrokových sazeb střadatel ztrácí možnost získat vyšší výnos. Na druhou stranu fixní úroková sazba pomáhá při poklesu úrokových sazeb udržet stálý nominální výnos.

-Petr Zámečník | Více na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články