Kde se vyplatí v Evropě tankovat a kde naopak jen projet?

7. 7. 2013 – 18:43 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kde se vyplatí v Evropě tankovat a kde naopak jen projet?
Dražší natural 95 než v Česku je hned v několika zemích Evropy, o dvě koruny více například stojí na Slovensku, dražsí je i ve Slovinsku, Německu, Francii, Švýcarsku a už zmiňovaném Řecku a Itálii. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Chystáte se k moři do Chorvatska nebo Itálie či do jiných koutů Evropy o své dovolené autem? Podívejte se, kde byste si měli vzít na benzin či naftu pořádný balík a kde naopak jsou pohonné hmoty výrazně levnější než u nás.

Naříkáte, že jsou u nás benzin a nafta drahé? Vězte, že někde za pohonné hmoty utratíte mnohem víc. Z oblíbených turistických destinací je vůbec nejdražší palivo v Itálii. Vůbec nejdražší natural ale v Evropě natankujete v Norsku (49,70 Kč) a Nizozemsku (46,80 Kč). V Norsku je také nejdražší nafta, litr stojí 45,50 korun.

Z oblíbených turistických destinací si pořádně za benzin (natural 95) a naftu připlatíme v Itálii. V přepočtu tam za litr naturalu stojí přes 45 korun, za litr nafty pak přes 42 korun. Hodně drahý benzin je i v Řecku, kde litr v přepočtu stojí 43 korun. Pokud si tedy chcete na dovolené v Řecku například půjčit auto, poohlédněte se raději po vozu s dieslovým pohonem. Nafta je totiž v Řecku výrazně levnější, stojí o téměř 9 korun méně.

Naopak v další oblíbené destinaci českých turistů, Chorvatsku, je palivo levnější, benzin zhruba o korunu, nafta a o tři.

Dražší natural 95 než v Česku je hned v několika zemích Evropy, o dvě koruny více například stojí na Slovensku, dražsí je i ve Slovinsku, Německu, Francii, Švýcarsku a už zmiňovaném Řecku a Itálii. Naftu pak v Česku v porovnání s vybranými státy téměř nejdráže, více si připlatíme už pouze v Německu, Švýcarsku a v Itálii.

Pokud by vás zajímalo, kde je naopak benzin a nafta nejlevnější, tak to není příliš těžké. O téměř 16 korun jsou pohonné hmoty levnější než u nás v Rusku. Tamní řidiči si tam načepují litr naturalu za 19,838 korun a naftu za 20,666 korun. Další ceny pohonných hmot v evropských státech najdete ZDE!

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články