Kdy vám banka může zdražit hypotéku? Třeba když jste na dovolené

13. 5. 2014 – 0:14 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kdy vám banka může zdražit hypotéku? Třeba když jste na dovolené
Hypoteční úvěr je dlouhodobá záležitost, proto si raději občas připomeňte, co je ve smlouvě uvedeno. Banky například běžně dávají do smluv o hypotečním úvěru podmínku, že musíte během měsíce učinit tři výběry peněžních prostředků nebo jinou platební trans | zdroj: NašePeníze.cz

Chystáte se na dlouhou dovolenou, máte vše poctivě sbaleno, pojištěné máte vše, na co se podíváte, prostě se zdá, že je vše pod kontrolou, ale zdání může klamat. Před odjezdem na delší dovolenou si raději prostudujte smlouvu o hypotečním úvěru, zda tem nemáte odstavec o podmínkách plnění a co je v něm uvedeno.

Hypoteční úvěr je dlouhodobá záležitost, proto si raději občas připomeňte, co je ve smlouvě uvedeno. Banky například běžně dávají do smluv o hypotečním úvěru podmínku, že musíte během měsíce učinit tři výběry peněžních prostředků nebo jinou platební transakci ze svého účtu, jinak vám banka může zvýšit úrokovou sazbu o 0,3 procenta.

Dalším úkolem, který musíte obvykle splnit je, nechat si zasílat mzdu nebo minimálně například 20 tisíc korun měsíčně na účet, který je vázaný na váš hypoteční úvěr. Většinou jsou takové podmínky kladeny u zvýhodněných úrokových sazeb. Takže pokud to nedodržíte, může vás čekat po návratu z dovolené nepříjemný dopis.

V případě, že plánujete odjet na delší dobu a na dovolené nebudete danou platební kartu využívat, vezměte si s sebou alespoň přístupové údaje do internetového bankovnictví. Většinou banky totiž počítají každou transakci. Pomůže vám i třeba trvalý příkaz, zaplacení účtu za telefon, nebo nákup oblečení přes internet. Nepočítá se však splátka hypotečního úvěru.

Zmizely poplatky, banky se musí zahojit jinde

Skoro všechny banky v podstatě zrušily poplatky za technické nebo úvěrové účty, takže přišly o část výnosů. Tím pádem musejí ušlé prostředky někde znovu získat. Nutí tedy klienty, aby si k hypotéce založili a hlavně aktivně využívali běžný účet.

„V úvěrové smlouvě vás tedy nutí používat aktivně účet. Za to dostanete slevu na úrokové sazbě. Pokud podmínky přestanete plnit, banka vám může slevu „vzít“ a v průběhu fixního období klidně zvýšit sazbu,“ komentoval tuto klauzuli Zbyněk Prim, odborník na hypoteční úvěry společnosti Fincentrum.

Prim dále dodává, že nejčastěji se můžeme setkat právě buď s minimálním obratem za měsíc na účtu nebo například 1,5násobek měsíční splátky úvěru. Krom toho budete muset mít např. 3 obraty na účtu – výběry z bankomatu, příchozí / odchozí platby.

 V úvěrové smlouvě máte většinou tři měsíce na aktivní využívání. Banka obzvláště dbá na splnění těchto podmínek na začátku platnosti úvěrové smlouvy.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články