Kellner prodá pojišťovny. Vydělá až 70 miliard korun

2. 5. 2012 – 8:01 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kellner prodá pojišťovny. Vydělá až 70 miliard korun
Kellnerova skupina PPF během dvou let prodá podíl ve společném pojišťovacím holdingu s italskou General, Foto: PPF/Generali/NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Očekávaný odchod z pojišťovnictví může nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi vynést více než 70 miliard korun na rozvoj byznysu v jiných odvětvích. Informuje o tom středeční vydání deníku E15.

Podle informací deníku z různých zdrojů je pravděpodobné, že Kellnerova skupina PPF během dvou let prodá podíl ve společném pojišťovacím holdingu s italskou Generali. Ten má hodnotu více než 60 miliard korun a PPF doufá, že vzhledem k dobrým výsledkům holdingu ještě vzroste. K tomu je nutné připočíst menšinový podíl v ruské pojišťovně Ingosstrach, který chce Kellner prodat ruské bance VTB asi za deset miliard korun.

Šéf italské Generali Giovanni Perissinotto během víkendové valné hromady této pojišťovny prohlásil, že na koupi Kellnerova 49procentního podílu v Generali PPF Holdingu budou stačit vnitřní zdroje. „Tuto možnost posuzujeme,“ řekl. Perissinotto tak odmítl dohady, že by akcionáři Generali museli přispět dodatečnými finančními prostředky. Šéf pojišťovny v této souvislosti připomněl, že Generali nedávno prodala řadu aktiv včetně izraelské pojišťovny Migdal – tu v přepočtu za více než dvacet miliard korun. Opce Generali na koupi podílu PPF ve východoevropském holdingu, který zahrnuje také Českou pojišťovnu, vyprší v roce 2014.

Perissinotto také potvrdil, že na rozdíl od Kellnera chce Generali zůstat minoritním akcionářem Ingosstrachu. Pro Kellnera však prodej vlastního 19procentního podílu znamená vítané ukončení vleklé bitvy s ruským oligarchou Olegem Děripaskou. Vedení Generali kvůli partnerství s Kellnerem opět před valnou hromadou čelilo kritice jednoho z minoritních akcionářů – Leonarda Del Vecchia, šéfa firmy Luxottica. Ten v rozhovoru pro list Corriere della Sera žádal odstoupení šéfa Generali a kritizoval zvláště aktivity firmy v Rusku. Perissinotto kritiku odmítl s tím, že partnerství s Kellnerem sloužilo k rozvoji byznysu Generali ve východní Evropě.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články