Kolik stojí válka na Ukrajině a kdo ji zaplatí?

25. 8. 2014 – 22:00 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kolik stojí válka na Ukrajině a kdo ji zaplatí?
Náklady na samotnou válku se mohou, a určitě budou, šplhat do astronomických výšin. Jen pro porovnání, USA válčící v Iráku minou jen při jednom náletu stíhačky F 16, která shodí dvě bomby na svůj cíl, 84 000 až 104 000 dolarů. Při útoku navíc zničí výbavu | zdroj: NašePeníze.cz

V průběhu minulého týdne se v médiích objevila informace, že Ukrajinu bude stát konflikt na východě země až 8 miliard dolarů. Koncem týdne pak přišla s nabídkou půl miliardy eur na pomoc zemi také německá kancléřka. V korunách je to celkově kolem 182 miliard korun (168 + 14 miliard korun). Skutečnost však bude, jak vždy, mnohem horší.

Podle ukrajinského premiéra by se škoda způsobené konfliktem na východě země mohly vyšplhat až na osm miliard dolarů jednak kvůli opravě infrastruktury a také díky ztrátě 15 % letošní sklizně obilovin. Německá kancléřka Merkelová pak přislíbila založit fond, do nějž bude převedeno půl miliardy eur na obnovu území zasaženého konfliktem. Na první pohled je těch přibližně 182 miliard korun poměrně vysoká částka, ve skutečnosti je to ale zanedbatelné číslo oproti skutečným škodám, které podobné konflikty s tak výrazným vlivem představují.  

Prvně lze říci, že podobné odhady stojí většinou na vodě. Jednak zdaleka nejsme u konce konfliktu a také jde o pouhý odhad toho, co to bude stát po ukončení konfliktu – a takové prvotní odhady se vždy ukáží jako příliš optimistické.

Náklady na samotnou válku se mohou, a určitě budou, rovněž šplhat do astronomických výšin. Jen pro porovnání, USA válčící v Iráku minou jen při jednom náletu stíhačky F 16, která shodí dvě bomby na svůj cíl, 84 000 až 104 000 dolarů. Při útoku navíc zničí výbavu v hodnotě od jednoho až do dvanácti milionů dolarů (které tam zanechali iráčtí vojáci vyzbrojení USA prchající před bojovníky ISILu).

Souboj s armádou, která neexistuje

Podobná situace je také na Ukrajině, a to nejenom co se týče výzbroje, ale také způsobu vedení boje. Na jedné straně levná armáda naverbovaných vojáků, proti nimž se bojuje poměrně složitě, a na druhé straně armáda, která je drahá a v bojích proti separatistům poměrně neefektivní. Taková válka se nedá vyhrát najednou a rychle, protože protivník je všude a zároveň jakoby nikde.

Kromě škod, které utrpí samotná Ukrajina je pak ještě potřeba připočítat ekonomické škody, které způsobí sankce na obou stranách konfliktu. Sankce zatím podle všeho nejvíce zasahují země EU, které ztrácejí odbytiště v Rusku a musí své výrobky prodávat pod cenu. Takový vývoj, ve spojení s už tak nepříliš optimistickou ekonomickou situací, sice EU možná dlouho neudrží a bude muset svůj postoj přehodnotit, ztráty obchodních partnerů a zisk nových bude ale stát nemálo peněz.

-Více na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články