Konec zneužívání doplatku na bydlení v ubytovnách

5. 1. 2015 – 15:28 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Konec zneužívání doplatku na bydlení v ubytovnách
Nová pravidla pro vyplácení pomoci v hmotné nouzi by měly i přispět k tomu, že skončí bující obchod s chudobou v ubytovnách. Podle ministerstva práce a sociálních věcí se tak zamezí především neefektivnímu vyplácení doplatku na bydlení. | zdroj: NašePeníze.cz

Se začátkem nového roku přichází i mnoho změn. Pokračuje povinnost zajistit zpracování energetických průkazů a snaha zabránit zneužívání doplatku na bydlení v ubytovnách. Mění se i minimální mzda a v průběhu roku pravděpodobně dojde i k omezení poskytování stoprocentních hypotečních úvěrů. MPSV chce zabránit zneužívání doplatku na bydlení v ubytovnách.

Nová  pravidla  pro  vyplácení  pomoci  v  hmotné  nouzi  by měly i přispět k tomu, že skončí  bující  obchod s chudobou  v  ubytovnách.  Podle ministerstva práce a sociálních věcí se tak zamezí  především  neefektivnímu  vyplácení  doplatku  na bydlení. Doplatek na bydlení bude nově poskytován ubytovnám, které splní hygienické standardy kvality bydlení. Zároveň bude možné poskytnout doplatek na bydlení osobám, které bydlí na ubytovně, pouze se souhlasem obce. „Hygienické standardy kvality bydlení  a  souhlas  obce  se  budou  vyžadovat  od  května  2015.  Bude  také  stanovena maximální výše nájemného podle částky dané v místě obvyklé a normativních nákladů na bydlení podle zákona o státní sociální podpoře,“ uvádí MPSV.

Domácnosti ušetří

Příští rok by podle dodavatelů energií měla klesnout cena jak elektřiny, tak i plynu. Zlevnění sice nebude nijak závratné, ale k nějaké úspoře by dojít mohlo. Navíc klesá cena ropy, takže by motoristé měli ušetřit na pohonných hmotách.

Od 1. ledna 2015 přibude také nová sazba DPH. Desetiprocentní sazba se bude vztahovat na léky, nenahraditelnou dětskou výživu a knihy. Snížení DPH o pět procentních bodů by některým domácnostem také mohlo pomoci ušetřit nějakou tu korun. Jenže není jisté, jak velké zlevnění nová sazba přinese. Obchodům totiž prý přibude papírování a tím pádem náklady na administrativu.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články