Kopie úředních dokumentů zlevní na pětikorunu

14. 6. 2012 – 20:44 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kopie úředních dokumentů zlevní na pětikorunu
Poplatky ve výši 1,50 koruny za stránku A4 navíc stanovuje zákon o svobodném přístupu k informacím. Podle veřejného ochránce práv vede dvojí metr k absurdním situacím a nerovnému přístupu, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Správní poplatek za pořízení kopií úředních dokumentů má od druhé stránky klesnout ze současných patnácti na pět korun. Počítá s tím novela zákona o správních poplatcích, kterou navrhli ministři vnitra a financí, a kterou ve středu schválili poslanci.

Návrh ve středu prošel hladce, proti nebyl jediný poslanec.

"Cílem je snížení správních poplatků za pořízení kopií, výpisů nebo opisů z úředních dokumentů tak, aby více odpovídaly skutečným nákladům a aby jejich výše nebyla překážkou realizace procesních práv účastníků správních řízení," uvedl už dříve předseda vlády Petr Nečas (ODS).

Výši správních poplatků za pořízení kopií listin v držení veřejné správy kritizoval ombudsman Pavel Varvařovský. Vláda jeho podnětu loni v srpnu vyhověla a přiměnila ministry stanovit zlevnění zákonem.

Veřejný ochránce práv ale navrhoval stlačit úřední sazbu za kopírování ještě níž. Ve svém podnětu vládě připomněl analýzu ministerstva vnitra, podle které vyjde jednostranná kopie na jednu korunu a padesát haléřů, oboustranná kopie na 2,60 koruny.

Poplatky ve výši 1,50 koruny za stránku A4 navíc stanovuje zákon o svobodném přístupu k informacím. Podle veřejného ochránce práv vede dvojí metr k absurdním situacím a nerovnému přístupu. "Kopie téhož dokumentu může být úřadem vydána téže osobě za různé částky podle toho, jak vyhodnotí žádost o jeho poskytnutí a do režimu jakého zákona požadavek zařadí," všiml si Varvařovský.

Předloha nyní putuje do Senátu, poté ho ještě musí podepsat prezident, norma by měla platit od 1. ledna 2013.

-Martina Týblová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články