Kupujete zkažené potraviny? Seznam prodejen a prohřešků

3. 7. 2012 – 20:22 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kupujete zkažené potraviny? Seznam prodejen a prohřešků
Uvádění nepravdivého – prodlouženého – data použitelnosti u uzenářských a mléčných výrobků patří z hlediska potravinové bezpečnosti k nejzávažnějším pohřeškům. Ilustrační foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) aktuálně zjistila při kontrole maloobchodní sítě 59 závažných pochybení ve dvaceti prodejnách velkých řetězců i menších obchodníků. Představujeme seznam hříšníků a jejich pochybení.

V prodejně Jednota - Přehořov byl v nabídce 6 dní prošlý výrobek pro děti Antoniho dětská šunka se seškrábaným údajem o datu použitelnosti. Dětem určené Kuřecí párky nevhodné ke spotřebě inspektoři zjistili i v prodejně Billa v Českých Budějovicích.

Datum použitelnosti - nejčastější prohřešek

Uvádění nepravdivého – prodlouženého – data použitelnosti u uzenářských a mléčných výrobků patří z hlediska potravinové bezpečnosti k nejzávažnějším pohřeškům. Přesto zde SZPI nemůže konstatovat zlepšení a jejeich zjištění se opakují. V prodejně řetězce Hruška v Javorníku klamavě prodloužili trvanlivost uzenin o 2 dny, v Jednotě v Uherském Ostrohu byl u obslužného pultu nabízen Šunkový točený salám 3 dny po datu použitelnosti stanoveného výrobcem. Nepravdivé datum použitelnosti inspekce zaznamenala i v pobočce Albertu v Litomyšli nebo prodejně Konzum v Ústí nad Orlicí.

Sedmnáct položek v sekci čerstvého ovoce a zeleniny s nepravdivě označenou zemí původu SZPI zjistila v prodejně Kauflandu v Havířově, stejný prohřešek se u stejného řetězce opakoval i v prodejnách v Jindřichově Hradci a Šumperku. V pobočce Kauflandu v České Lípě inspekce zadržela mražené filety z aljašské tresky, u kterých analýza potvrdila o cca 10% nižší podíl masa oproti údajům uvedeným na obalu.

Kompletní seznam prohřešků a prodejen na další stránce článku.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články