Lidé by měli přestat padat kvůli malým dluhům do pasti exekutorů

24. 1. 2012 – 19:40 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé by měli přestat padat kvůli malým dluhům do pasti exekutorů
V šestici opatření je také povinnost věřitele vyzvat písemně dlužníka k uhrazení dluhu, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Sociální demokraté přišli s šesticí návrhů, které by měly zlepšit stav vymáhání pohledávek. Zároveň by měly předcházet tomu, aby lidé kvůli pohledávkám v řádu desítek korun ve výsledku upadali do dluhové pasti, řekl na úterní tiskové konferenci stínový ministr spravedlnosti za ČSSD Jiří Dienstbier.

"Zadlužení občanů a domácností dosahuje těžko udržitelné míry, v současné době už dluží více než bilion korun. Kvůli neschopnosti splácet se navíc řada z nich žene do dluhové pasti," upozornil Dienstbier.

Důvodů, proč se čím dál tím víc lidí ocitá v podobné situaci, vidí přitom několik. Jedním z problémů jsou podle Dienstbiera často špatně nastavená pravidla. "Neřešitelná situace tkví v nastavení systému, kdy jsou například stanovené drastické sankce už ve smluvních podmínkách," uvedl místopředseda ČSSD a upozornil na často diskutované případy, kdy dluh v řádech desítek či stovek korun vyšplhá na desítky tisíc.

Sociální demokraté proto přišli se souborem šesti změn, které by měly podobným situacím ve výsledku předcházet.

"Chceme omezit výši sankcí u peněžitých pohledávek. To by umožnila změna občanského zákoníku, která by stanovila strop pro celkovou výši úroků, smluvních pokut i dalších sankcí na trojnásobek zákonného úroku z prodlení," řekl na tiskové konferenci Dienstbier s tím, že jakékoli vyšší sankce vypadají, jako by překračovaly hranici dobrých mravů a zavání lichvou.

V šestici opatření je také povinnost věřitele vyzvat písemně dlužníka k uhrazení dluhu. Podle místopředsedy ČSSD totiž dochází k exekucím v situaci, kdy dlužník o pohledávkách neměl ponětí a byl-li by o nich včas spraven, byl by ochotný je v původní výši uhradit.

Sociální demokraté dále navrhují například také povinné zastoupení nezletilého v soudním sporu zákonným zástupcem, zavedení místní příslušnosti exekutora nebo zvýšení ochrany majetku osob, které nejsou dlužníkem. Dienstbierovi by se také líbilo, kdyby existovala možnost spojit všechna exekuční řízení proti témuž povinnému v jediné.

"Proti někomu může být vedeno 18 exekucí, každá z nich přitom může být vymáhána jiným exekutorem a násobí se tak náklady na řízení i odměna exekutora. Takto by se pohledávky sešly u jednoho exekutora a náklady by se tak snížily," dodal Dienstbier.

ČSSD odmítá vládní reformy, které vedou k dalšímu zadlužování domácností a dalšímu nárůstu nákladů exekučních řízení. Proto už v minulosti důrazně odmítla například návrh na exekuce dávek v hmotné nouzi. Stejně tak kategoricky odmítají plán ministra spravedlnosti Pospíšila, který chtěl přenést rozhodovací pravomoc o nařízení exekuce ze soudů na exekutory a tím jen dále posílit moc exekutorů.

"Ministr Pospíšil navrhuje zavést faktický monopol soukromých exekutorů, ale nepřipravil účinné kontrolní mechanismy. Značný počet kárných řízení se soukromými exekutory poukazuje na to, že společnost není na takovou změnu připravena,“ uvedl k vládní novele občanského soudního a exekuční řádu poslanec ČSSD Jan Chvojka.

-Martina Týblová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články