Lidé při výběru úvěru sahají hned po první nabídce, to je chyba!

5. 4. 2012 – 10:14 | Úvěry | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé při výběru úvěru sahají hned po první nabídce, to je chyba!
Průměrně Češi při výběru úvěru osloví jen dvě úvěrové společnosti, aby zjistili, jakou mají nabídku úvěrů. Tím se ale sami připravují o možnost vybírat a porovnávat. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Češi si při zajišťování svých potřeb prostřednictvím úvěrů nevybírají, od jaké společnosti si úvěr pořídí, téměř třetina z nich sáhne rovnou po první nabídce. Zjistil to průzkum, který realizoval a ve středu zveřejnil Navigátor bezpečného úvěru.

Průměrně Češi při výběru úvěru osloví jen dvě úvěrové společnosti, aby zjistili, jakou mají nabídku úvěrů. Tím se ale sami připravují o možnost vybírat a porovnávat. To je hlavní zjištění telefonického průzkumu, který v uplynulých dnech realizoval Navigátor bezpečného úvěru.

Je to další příklad nedostatečné úrovně finanční gramotnosti obyvatel České republiky, kteří nevědí, že v případě úvěrových společností i bank mají nárok na předsmluvní formulář, který je zdarma a bez jakýchkoliv závazků. Právě zajištění tohoto předsmluvního formuláře a jeho porovnání od co největšího počtu poskytovatelů úvěrů umožní provést relevantní srovnání a získat úvěr nejen finančně nejvýhodnější, ale také úvěr s jasně nastavenými podmínkami.

"Doporučujeme všem, kdo uvažují o úvěru, aby oslovili co nejvíce úvěrových společností a srovnali nejen finanční kritérium (tedy o kolik celkem půjčku přeplatí), ale také nefinanční kritéria, tedy podmínky ve smlouvě, které se týkají především sankcí v případě včasného nesplacení úvěru. Teprve na základě tohoto porovnání je dobré se rozhodnout," radí Petr Teplý z EEIP, jeden ze spoluautorů studie Navigátor bezpečného úvěru a odborný asistent na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy v Praze.

"Je to stejné, jako když si například vybíráte televizi – nejprve si necháte ukázat více výrobků a teprve poté se rozhodujete. Přistupujte při výběru svého finančního partnera pro úvěr stejně odpovědně, špatným výběrem můžete ztratit mnohem více, než když si například špatně vyberete televizi. Špatnou televizi můžete reklamovat, zrušení podepsané nevýhodné smlouvy je však téměř nemožné," zdůraznil Teplý.

Průzkum Navigátora bezpečného úvěru také ukázal, že počet poptaných finančních společností se liší podle regionů. Nejlepších výsledků dosáhly Moravskoslezský a Středočeský kraj s Prahou, kde jsou větší města, a tedy také lepší vzdělání v oblasti financí. Tady si lidé vybírají průměrně téměř z tří nabídek. Naopak nejhůře v průzkumu dopadly kraje Karlovarský, Pardubický, Plzeňský a Zlínský, kde lidé vybírají maximálně ze dvou společností.

Zodpovědněji se při výběru úvěrové společnosti chovají muži, kteří si při zajišťování úvěru zjišťují více informací než ženy. Částečně je to dáno také tím, že v českých domácnostech jsou to nejčastěji právě muži, kdo se starají o finanční příjem rodiny. Rodinný stav žadatele o úvěr v počtu poptaných institucí vůbec nerozhoduje.

Dobrou zprávou naopak je výsledek průzkumu z pohledu věku respondentů. Mladí spotřebitelé si zjišťují více nabídek než spotřebitelé starší. Mladí jsou při výběru asertivnější a nebojí se říci si o jednotlivé nezávazné nabídky. Často k tomu využívají mimo jiné internet. "Toto je jednoznačně pozitivní trend, který ukazuje, že mladí lidé přistupují ke svým penězům zodpovědněji, než třeba generace jejich rodičů – jsou schopni více si uvědomovat rizika, která na ně při špatném výběru číhají, pracují s více informacemi a výběru správného finančního partnera jsou ochotni věnovat více času," doplnil Teplý.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články