Lidé stále šetří. Tržby v červnu opět klesly

3. 8. 2012 – 10:14 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé stále šetří. Tržby v červnu opět klesly
Tržby klesly meziročně o jedno procento, částečně vlivem o jeden den nižšího počtu pracovních dní v červnu 2012 proti stejnému měsíci 2011, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Lidé jsou stále opatrní a šetří. Méně v červnu utráceli hlavně za potraviny a za benzin a naftu. V pátek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Pokles tržeb se však oproti předchozím měsícům zpomalil.

"Celkově ale zůstává situace v maloobchodě nedobrá. Jeho vývoj je odrazem slabé spotřebitelské poptávky. Spotřeba domácností klesá pod vlivem stagnujících či klesajících reálných mezd, zvýšení DPH a dalších daní, administrovaných cen a 'blbé nálady' spotřebitelů obávajících se budoucího ekonomického vývoje," komentoval čerstvá čísla hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Tržby klesly meziročně o jedno procento, částečně vlivem o jeden den nižšího počtu pracovních dní v červnu 2012 proti stejnému měsíci 2011. Meziroční pokles tržeb se projevil jak v motoristickém odvětví, tak i v maloobchodě.

Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily reálně meziměsíčně o tři procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 2,7 procenta. Neočištěné tržby klesly meziročně o 0,4 procenta vlivem poklesu tržeb za opravy o čtyři procenta, prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) se zvýšil o 0,2 procenta.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se sezonně očištěné tržby snížily reálně meziměsíčně o 0,7 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 0,1 procenta. Neočištěné tržby klesly meziročně o 1,3 procenta, v tom za pohonné hmoty o 3,5 procenta, potraviny o 1,4 procenta a nepotravinářské zboží o 0,7 procenta.

Za celé druhé čtvrtletí letošního roku se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu snížily reálně meziročně o 2,4 procenta (ve druhém čtvrtletí 2012 bylo o dva pracovní dny méně), přičemž motoristický segment klesl o 4,2 procenta a samotný maloobchod (včetně prodeje pohonných hmot) o 1,5 procenta. Tržby za nepotravinářské zboží stagnovaly, za pohonné hmoty a potraviny klesly (o 4,2 procenta, respektive o 2,6 procenta).

Jan Soukup | MED

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články