Lidé v práci více pijí alkohol, dostávají proto častěji výpověď

15. 3. 2012 – 16:46 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé v práci více pijí alkohol, dostávají proto častěji výpověď
Zákoník práce v případě alkoholu mluví jasně. Ukládá zaměstnancům povinnost nepožívat alkoholické nápoje na pracovišti., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Počet lidí propuštěných z důvodu konzumace alkoholu v pracovní době v Česku meziročně opět vzrostl. Vyplývá to z březnového průzkumu v 71 českých firmách agentury, která se dlouhodobě zabývá výzkumy trendů.

Zatímco v roce 2009 byl alkohol v žebříčku důvodu propuštění ze zaměstnání na osmnáctém místě a v letech 2010 a 2011 na šestém, letos už je na čtvrtém místě.

"Zaměstnavatelé si dávají na alkohol u svých podřízených dalekého větší pozor. Mnozí si zakoupili i drahé testery na alkohol. Dříve většina zaměstnavatelů například tiše tolerovala malé pivo k obědu. To ale dnes neplatí,“ komentuje výsledky vedoucí výzkumného týmu Eva Fruhwirtová ze společnosti Commservis. "Samozřejmě, že to neznamená, že by v Česku vzrostl počet alkoholiků," upozornila na možnou špatnou interpretaci výsledků výzkumu.

Podle psychologů konzumaci alkoholu ovlivňují nejen tyto situační proměnné, ale také dispozice každého jedince. Je na každém, aby si toto uvědomil a své chování tomu přizpůsobil. Alkohol v nadměrné míře ovlivňuje nejen osobní, ale samozřejmě také pracovní život. Bohužel při řešení problémů často chybí racionální náhled. Nejvíce ohroženou skupinou zaměstnanců jsou ti, kteří pracují s lidmi. Jedná se především o lékaře, právníky, učitele a vedoucí pracovníky.

"Občasné požívání alkoholu a alkoholismus jsou dvě odlišené situace, hranice mezi nimi je ale tenká. Alkohol by měl vždy figurovat jen jako doplněk zábavy, ne její prostředek nebo cíl. Je tedy rozdíl mez tím, jestli vyhledáváme alkohol kvůli společnosti, zábavě nebo kvůli nutnosti a potřebě se napít," upozorňuje psycholožka Vladana Skutilová z Hradce Králové.

"Pokud dostane zaměstnanec výpověď z práce kvůli alkoholu, častokrát není schopen tuto situaci konstruktivně řešit, dopady jsou tak patrné nejen v pracovním, ale také v osobním životě. Je to častá příčina i rozpadů manželství," dodala.

Zákoník práce v případě alkoholu mluví jasně. Ukládá zaměstnancům povinnost nepožívat alkoholické nápoje na pracovišti. Nesmí ho užívat ani mimo pracoviště během pracovní doby, ani nastupovat do práce pod jeho vlivem. Pro zaměstnavatele znamenají zaměstnanci pod vlivem alkoholu velké problémy.

"Zvláště u profesí jako je lékař nebo řidič, je osoba pod vlivem alkoholu nebezpečná nejen sobě, ale i ostatním, za které má ve své pracovní době zodpovědnost. Takové chování může mít fatální následky. Proto všichni zaměstnavatelé řeší toto závažné pochybení výpovědí, což jim zákoník práce samozřejmě umožňuje. Takový člověk má pak poměrně problém najít novou práci," uzavřel specialista na krizové řízení Tomáš Zdechovský.

 

-Jiří Nováček, Libor Popela | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články