Lidem se nelíbí zavedení poplatků satelitních televizí

27. 6. 2012 – 7:36 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidem se nelíbí zavedení poplatků satelitních televizí
Zákazníci dále namítají, že ačkoliv mohou smlouvu na poskytování těchto služeb vypovědět, jejich investice do pořízeného vybavení bude v případě odstoupení od smlouvy zcela znehodnocena, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v součinnosti s dalšími orgány státní správy přezkoumává zavedení servisních poplatků za satelitní televizní služby Skylink a CSlink u dosud bezplatného balíčku volných televizních programů.

Na zavedení poplatku oznámeného provozovateli obou televizních služeb si přímo na ČTÚ denně stěžují desítky nespokojených uživatelů. Další nezanedbatelný počet stížnosti pak ČTÚ postupuje Česká obchodní inspekce. Podněty přicházejí i od spotřebitelských organizací.

Z přijatých stížností vyplývá, že se uživatelé cítí být oklamáni především tím, že provozovatelé obou satelitních televizních služeb od samého počátku deklarovali tuto nabídku jako bezplatnou. Spotřebitelé se rovněž cítí klamáni z toho důvodu, že po oznámení zavedení servisního poplatku jsou služby Skylink a CSlink nadále inzerovány a v ceníku služeb uváděny jako bezplatné.

Poplatky nejsou celý problém

Zákazníci dále namítají, že ačkoliv mohou smlouvu na poskytování těchto služeb vypovědět, jejich investice do pořízeného vybavení bude v případě odstoupení od smlouvy zcela znehodnocena. Mnozí z nich rovněž upozorňují, že z důvodu digitalizace televizního vysílání a z jejich pohledu nedostatečného pokrytí území signálem DVB-T, je užívání služeb Skylink nebo CSlink jedinou možností, jak mohou sledovat volně šířené televizní programy, především programy České televize. V neposlední řadě uživatelé vytýkají poskytovatelům obou služeb i zneužití jejich dominantního postavení na trhu.

Čtěte také na Techzon.cz: Satelitní televize od Skylink a CS Link zdarma není zdarma?

„Aniž by ČTÚ chtěl jakkoli předjímat výsledky probíhajícího šetření a případný další postup, nelze pominout, že popsaný krok provozovatelů vzbuzuje podezření z porušení některých právních předpisů ČR, mimo jiné zákona na ochranu spotřebitele a zákona o elektronických komunikacích v části týkající se klamavých obchodních praktik,“ uvedl tiskový mluvčí ČTÚ František Malina.

-Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články