Mají vznikat nové průmyslové zóny? Nebo zachováme zemědělskou půdu?

29. 10. 2016 – 9:29 | Politika | red | Diskuze:

Mají vznikat nové průmyslové zóny? Nebo zachováme zemědělskou půdu?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Ve vládě se rozhořel další vážný spor. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek chce ze státního rozpočtu investovat více než miliardu korun do nových průmyslových zón. S tím ale ostře nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš. Podle něj není zapotřebí stavět nové zóny, když v těch stávajících je místa dost. Proti je i ministr zemědělství Marian Jurečka, tomu se zase nelíbí, že plánované průmyslové zóny můžou zemědělce připravit o kvalitní půdu.

Ministr Mládek chce prosadit vznik čtyř nových průmyslových zón. A to ve Veselí na Lužnicí, Veselí nad Moravou, v Chebu a v Moravských Budějovicích. "Průmyslové zóny by měly vznikat proto, aby stát měl k dispozici připravenou průmyslovou zónu v případě, že se objeví investor. V okamžiku, kdy se objevila firma Jaguar, jsme neměli připravenou průmyslovou zónu," tvrdí ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

"My máme průmyslovou zónu v Holešově, která nás stála 1,6 miliardy. Je úplně k ničemu, 360 hektarů nevyužitých a to, co předkládá pan Mládek, tedy tři ty zóny, tak ty nejsou ani napojené na dálnice," oponuje ministr financí Andrej Babiš.

Podle Babiše by se měl ministr průmyslu spíš zabývat aktuální otázkou - firmy u nás nemohou sehnat dostatek zaměstnanců. "Když si neseženou lidi u nás, seženou si zahraniční. Tady vznikají firmy, které obchodují se zahraničními dělníky, kteří z nějakých zvláštních důvodů mají lepší přístup na naše velvyslanectví nebo celkově tu schvalovací proceduru, než firmy standardním způsobem," řekl Babiš.

I ministr Mládek si je problému se zaměstnanci vědomý. "Ano, samozřejmě ten problém pracovních sil existuje. My to máme velmi nerovnoměrné. V oblasti Kvasin je nezaměstnanost 1,4 procenta, tam dělají všichni. Na straně druhé máme okres Karviná nebo Most, kde je nezaměstnanost stále dvouciferná," přiznal Mládek.

Výhrady k plánované zóně u Veselí nad Lužnicí má také ministr zemědělství. Sousedí totiž s Chráněnou krajinou oblastí Třeboňsko. "Je v pásmu, které je vyčleněno pro retenci vod, pro doplňování spodní vody. Navíc v jihočeském kraji jsme identifikovali minimálně dalších osmnáct průmyslových zón, které tady jsou a nejsou stále naplněné," tvrdí ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články