Máme strach z rakoviny, ale pro prevenci mnoho neděláme

30. 3. 2014 – 20:21 | Životní pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Máme strach z rakoviny, ale pro prevenci mnoho neděláme
O své zdraví se více starají ženy, vysokoškolsky vzdělaní lidé a lidé se zkušeností s nádorovým onemocněním, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Více než polovina Čechů se obává rakoviny, ale strach nás nenutí minimalizovat riziko jejího vzniku prevencí a zdravým životním stylem. Pojištěnou ji mají jen tři lidé ze sta. Přitom zkušenost s vážným onemocněním u sebe nebo ve svém okolí má sedm lidí z deseti.

Na boj s onemocněním přispíváme, ale krev darovat nechodíme. To říkají výsledky výzkumu, který pro Pojišťovnu České spořitelny zpracovala společnost Ipsos. „V péči o sebe máme skutečně co dohánět. Nežijeme příliš zdravě, a nechodíme ani na pravidelné lékařské prohlídky,“ říká Jana Jirásková, tisková mluvčí Pojišťovny České spořitelny. „Není nám ale lhostejný osud druhých lidí, a na léčbu vážného onemocnění proto přispíváme. Na druhé straně je mezi námi jen málo těch, kteří chodí darovat krev, pravidelně ji dává 7 procent z nás.“

O své zdraví se více starají ženy, vysokoškolsky vzdělaní lidé a lidé se zkušeností s nádorovým onemocněním. Ženy dbají na výživu, muži naopak více sportují. Mladí lidé se v rámci péče o zdraví věnují sportu, ti starší chodí na preventivní lékařské prohlídky. Nestresovat se a jíst zdravě zvládá třetina dotázaných. Jen čtvrtina z nás pravidelně sportuje. Nekuřáků je v naší populaci 57 procent. Ke konzumaci alkoholu ve větší míře se přiznalo 39 procent dotázaných.

Podle statistik rakovinou onemocní alespoň jednou za život každý čtvrtý člověk, přesto si pojištění velmi vážného onemocnění sjednají tři lidé ze sta. Ke sjednání je přiměje až osobní zkušenost.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články